De tog en tur i fjällen – på 140 mil!
Lång vandring och enkelt liv. Det var tanken när Katri och Håkan gick hela svenska fjällkedjan från Grövelsjön till Treriksröset. Men de unnade sig ändå både kyckling och lövbiff till middag ibland.
En fjälltur på 140 mil, hur kommer man bara på tanken? Katri Carlberg och Håkan Sewén från Nacka tittar på varann och skrattar. De verkar inte tycka att det är konstigt alls.
En dag strax efter midsommar förra året tog de sina första steg på det så kallade Gröna Bandet, som sträcker sig från Grövelsjön i Dalafjällen till Treriksröset i Sveriges allra nordligaste ände.
Läs även: Vandring på Kungsleden
Pusslar ihop
Gröna Bandet är inte en exakt led, som till exempel Kungsleden med sin fastslagna sträckning och sina tydliga ledmarkeringar.
Den som går Gröna Bandet pusslar ihop vägen själv men kan ta hjälp av kortare och uppmärkta leder, till exempel Nordkalottleden och just Kungsleden.
Men som sagt, varför ge sig på denna jättevandring?
– Det är ett enkelt liv och en kontrast till det här, säger Håkan.
Han sveper med handen över deras lägenhet i Nacka, och utsikten mot Stockholm, som för att sammanfatta det moderna livet i utkanten av en storstad.
– Det blev en härlig rutin att vandra, slå upp tält, sova, gå upp, äta, packa ihop och vandra vidare, säger Katri.
– Vi började planera två år i förväg. En av de viktigaste förberedelserna var faktiskt att fråga arbetsgivaren om det var okej med två och en halv månaders ledighet. Jag är ekonomichef, så det var en del att lämna över, berättar Katri.
Fick nybakade kakor
Vid sidan av tjusningen med själva vandrandets rutiner gav möten med människor flera fina upplevelser. En av dem var kvinnan som drivit fäboden Myhrbodarna i norra Jämtland i över 50 år.
– Där fanns fjällkor och får och det såg ut som för 100 år sedan. Allt var i original. Fiket var inte öppet, men hon gav oss ändå nykärnat smör från fjällkorna och nybakade mockarutor, säger Håkan.
Katri berättar om ett sameviste vid Lobbersjön, också i norra Jämtland, dit de kom just efter märkningen av renkalvar.
– De skulle stänga ner, men tog sig ändå tid att prata och förklara och svara på våra frågor.
Fylla på med energi
I södra Lappland kunde de sedan ansluta till den nyinrättade Lapplandsleden, som går mellan Borgafjäll och Hemavan där Kungsleden tar vid. De tycker att Lapplandsleden var krävande, men också en av de vackraste sträckorna under hela vandringen.
Apropå krävande så var det viktigt att hela tiden fylla på med energi och vätska. De hade i förväg torkat mat för 60 middagar, bland annat köttfärs, lövbiff, kyckling och grönsaker som de kunde blötlägga och laga till. Till detta åt de linser, bulgur och pasta.
Läs även: Bor på fäbod i väglöst land
Det mesta av maten hade de paketerat och skickat i förväg till stugbyar, fjällstationer och andra övernattningsställen där de vartefter kunde fylla på förråden.
– Vi gick ned i vikt ändå. Det är svårt att hela tiden bära med sig tillräckligt med mat, säger Katri.
– Vatten tog vi från bäckar. Vi kokade det aldrig och vi var aldrig magsjuka, fortsätter hon.
Mötte ingen
De mötte förstås en del andra vandrare längs vägen, särskilt på den välkända vandringsleden Jämtlandstriangeln där det enligt Håkan var ”mycket folk”.
– Men vissa andra dagar hade vi inga möten alls, säger Katri.
”Grönabandare” mötte de bara tre stycken på hela turen. Men det fanns andra långvandrare.
– På den nordligaste biten mötte vi två slovener som gick ”Norge på langs” Vi mötte också en finsk kvinna som gick hela Nordkalottleden, berättar Katri.
”Norge på langs” är nästan 300 mil (!) från Lindesnes i södra Norge upp till Nordkap, där man i norr kan välja att gå en snutt på svenska sidan. Nordkalottleden är cirka 80 mil genom Norge, Sverige och Finland.
För dem som går en massa mil tillsammans gäller det att hålla sams. Hur gjorde Katri och Håkan?
– Det kan nog vara svårt i två och en halv månad. Vi har hört om folk som skilt sig, men vi bara visste att vi skulle funka ihop, säger Katri och ger exempel på deras samspel.
Torkad frukt hjälpte
De visste båda att hon kunde bli ”negativ” när hon blev trött och tappade energi. Men de hade beredskap. När Håkan märkte att Katri blev ”tyst och så”, såg han till att de pausade för att dricka vatten och äta nötter och torkad frukt.
Att få vara nära naturen var också en viktig del av den totala upplevelsen. De kunde inte mycket om blommor när de började, men har nu en lista på dem de lärde sig. Katri är fågelintresserad och prickade också in imponerande 72 arter under vandringen.
– Vi kunde ha jagande stenfalk som skådespel när vi fikade, säger hon.
– Och dalripa som spelade skadad för att skydda ungarna, säger Håkan.
Efter detta äventyr längs hela svenska fjällkedjan ska de ta det lite lugnare. Ett tag i alla fall.
– Men nästa år ska vi gå resten av Sverige, från Grövelsjön ner till Smygehuk, säger Katri.
Läs även: Rent vatten på vandringen
8 tips från Katri och Håkan
1. Planera rutten på kartan. Inte för långa etapper, särskilt inte i början.
2. Planera för vilodag var 5-8 dag.
3. Packa lätt. Man behöver mindre än man tror.
4. Vindblus är ett tunt, lätt och vindtätt plagg med huva. Bra mot vinden, skyddar mot mygg och är bra extralager under regnjackan vid kyla och regn.
5. Provgå korta turer med den planerade vandringsutrustningen, gärna även en kortare fjälltur.
6. Ta hand om eventuella skavsår och andra småsår (med t ex alsolgel). Handsprit på insektsbett dämpar klådan. Antihistamin lindrar myggbett, t ex Fexofenadin (receptfritt).
7. Mentala korta mål, t ex dagens vandring och dagsetapperna till nästa vilodag.
8. NJUT av att göra det du planerat för så länge. Nu händer det på riktigt!
Det här är Gröna Bandet
- Cirka 140 mils vandring från Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr (eller tvärtom).
- Vandraren väljer exakt väg själv och kan utnyttja befintliga leder som Kungsleden, Lapplandsleden, Padjelantaleden m fl.
- På webbsidan vitagronabandet.se kan man registrera sin vandring och ta del av andras. År 2022 registrerade sig cirka 90 vandrare här, varav 44 genomförde hela sträckan.
- Motsvarande tur på skidor är Vita Bandet.
- Katri Carlbergs och Håkan Sewéns tur varade i 68 dagar, inkl nio vilodagar.
- De gick i snitt 2,4 mil per vandringsdag, totalt 141,4 mil. 33 tältnätter och resten stuga/vandrarhem/hotell.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.