Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 april 2019

De två härligaste vårtecknen – i norr och söder!

Jo, våren är faktiskt på väg! Kolla in de här två underbara vårtecknen i norr och söder!

Att vi bor i ett avlångt land märks extra mycket så här års! Land har hittat vårtecken på två orter med över 90 mil mellan sig.

Det ena är den mäktiga renvandringen i Handölsdalens sameby i Härjedalen och det andra är de snart utslagna knopparna på äppelträden i skånska Kivik!

1. Kolla in när renarna drivs mot kalvningslandet!

Så här skrev Marlene Åslund i Storsjö i inlägget till sin film: ”Nu är det tydligen vår, för idag kom Handölsdalens sameby med sina renar, på väg till fjälls och kalvningslandet. En mäktig syn.”

2. I Kivik är äppelträdens knoppar på väg att brista!

 Nu knoppas äppelträdet av sorten Santana, i Kivik.
Nu knoppas äppelträdet av sorten Santana, i Kivik. FOTO: Kiviks musteri

Kiviks musteris hemsida (obs: extern länk) kan man följa hur långt äppelträdens knoppar har kommit. De är tidiga i år och snart slår skira äppelblommor ut.

Det får odlarna att bäva inför risken av frostknäppar. Knoppar kan dock tåla ned till 5 minusgrader, men blomman tål inga frostgrader alls. Det kan leda till mindre skörd eller att äpplena kan få skönhetsfläckar såsom en ”slips”,

Läs också: Nu hörs de modigaste vårfåglarna

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen