Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 april 2019

De två härligaste vårtecknen – i norr och söder!

Jo, våren är faktiskt på väg! Kolla in de här två underbara vårtecknen i norr och söder!

Att vi bor i ett avlångt land märks extra mycket så här års! Land har hittat vårtecken på två orter med över 90 mil mellan sig.

Det ena är den mäktiga renvandringen i Handölsdalens sameby i Härjedalen och det andra är de snart utslagna knopparna på äppelträden i skånska Kivik!

1. Kolla in när renarna drivs mot kalvningslandet!

Så här skrev Marlene Åslund i Storsjö i inlägget till sin film: ”Nu är det tydligen vår, för idag kom Handölsdalens sameby med sina renar, på väg till fjälls och kalvningslandet. En mäktig syn.”

2. I Kivik är äppelträdens knoppar på väg att brista!

 Nu knoppas äppelträdet av sorten Santana, i Kivik.
Nu knoppas äppelträdet av sorten Santana, i Kivik. FOTO: Kiviks musteri

Kiviks musteris hemsida (obs: extern länk) kan man följa hur långt äppelträdens knoppar har kommit. De är tidiga i år och snart slår skira äppelblommor ut.

Det får odlarna att bäva inför risken av frostknäppar. Knoppar kan dock tåla ned till 5 minusgrader, men blomman tål inga frostgrader alls. Det kan leda till mindre skörd eller att äpplena kan få skönhetsfläckar såsom en ”slips”,

Läs också: Nu hörs de modigaste vårfåglarna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen