Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 december 2023

Djur som sover på vintern – har du koll på dessa vintersovare?

Björnen sover sig genom vintern. Ormarna likaså. Liksom alla våra fladdermöss. Här är fyra ganska okända småttingar till som också tar vinterpaus.

 Sover sött. Hasselmusen är verkligen en sjusovare.
Sover sött. Hasselmusen är verkligen en sjusovare. FOTO: TT

Holk kan duga för hasselmusen

Denna bedårande lilla varelse ligger i djup dvala från oktober till april-maj. Söker sig till håligheter i marken under rötter eller stubbar och inreder med löv, gräs och mossa. Klättrar bra och lär även kunna övervintra i fågelholkar. Trivs i buskrika trakter med lövskog. Cirka åtta centimeter lång och med nästan lika lång (och yvig!) svans. Finns i södra Sverige, utom Öland och Gotland. Knappast norr om Närke. Ganska sällsynt.

Rudan klarar att bli infryst

 Frusen. Rudan kan klara sig i bottenfruset vatten utan syre. Imponerande!
Frusen. Rudan kan klara sig i bottenfruset vatten utan syre. Imponerande! FOTO: TT

Fisken ruda gillar dammar, näringsrika sjöar, åar och skärgårdsvikar (Kalmarsund och norrut). Vintern tillbringar den i ett dvalliknande tillstånd nere i bottendyn. Kan faktiskt övervintra i bottenfrusna dammar helt utan syre, tack vare en speciell form av ämnesomsättning där mjölksyra som ansamlas i kroppen omvandlas till alkohol som utsöndras i vattnet. Karpfisk och därmed släkt med bland annat mört och braxen. Sällan över tre decimeter lång.

Läs också: Så överlever djuren vintern

Körsbärsfuksen söker hålträd

 Håll koll. På jakt efter hålrum för att övervintra.
Håll koll. På jakt efter hålrum för att övervintra. FOTO: TT

Körsbärsfuks är en av få fjärilar som övervintrar som fullbildad fjäril. De flesta andra övervintrar som puppa och kläcks till våren. Den övervintrar gärna på ouppvärmda vindar och i stora hålträd, från någon gång på hösten fram till april-maj. Vingspannet är 53-69 millimeter och fjärilen kan förväxlas med den ännu mer sällsynta (och också övervintrande) videfuksen. Körsbärsfuks är känd från nästan hela södra och mellersta Sverige till norra Vänern och Mälardalen.

Buskmus sover nere i marken

 Sällsynt. Ligger i djup dvala under vintern.
Sällsynt. Ligger i djup dvala under vintern. FOTO: TT

Mycket sällsynt. Har bara påträffats i norra Jämtland, Bergslagen samt i Falköpingstrakten i Västergötland. Liksom hasselmusen ligger den i djup dvala under vinterhalvåret, från september/oktober till april/juni i en hålighet i marken. Sex-sju centimeter lång och med åtta-tio centimeter lång svans. Typiskt kännetecken är den distinkta svarta ryggstrimman.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen