Djuren går skift i naturen – alltid någon vaken
Fåglar sjunger i gryningens tysta lugn. Insekter och ormar väntar in dagsvärmen. Fladdermössen börjar flyga i skymningen. När är bäst och säkrast att vara vaken?
KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Fåglarnas gryningskör är ett efterlängtat vårtecken. Koltrast och rödhake är i gång redan före soluppgången.
Det är hannarna som ger hals och det är mycket som står på spel. Revir ska stakas ut och rivaler skrämmas bort samtidigt som det gäller att charma till sig en partner.
Läs också: Fåglarnas konstiga namn
Den som går ut i ottan för att njuta av fågelsången har även chans att träffa på andra djur. Grävling, igelkott och padda är nattliga småkrypsjägare som kan vara på väg hem efter nattskiftet. Andra, som rådjur och räv, jobbar tvåskift och är som mest aktiva under både gryning och skymning.
Vintern en lång natt
Gemensamt för alla djur är att dygnsrytmen styrs av ljuset. Här i Norden påverkas den också av årstiderna. För bland annat björnen har det dragits till sin spets så att vintern blir en enda lång natt. Speciellt är också att gryning och skymning är mer utdragna här i norr.
Fåglar är i grunden typiska dagdjur. De har god syn och orienterar sig efter färger. Hannarna tävlar om honornas uppmärksamhet med färggranna fjädrar. Växter som låter sina frön lifta med fåglar har bär som signalerar att de är klara att äta med hjälp av starka färger i gult, rött eller mörkt blålila.
Läs också: Se skillnad på våra ormar
Till skillnad från fågelskådaren kan den som vill se ormar och ödlor ta sovmorgon. Reptiler är växelvarma och behöver få upp värmen innan de tar sig an dagens bestyr.
Tidigt på våren när det är kyligt i luften ligger huggormar ofta synligt och solar på förmiddagen. På sommaren är det svårare att få syn på dem eftersom de kan bli tillräckligt varma utan att ligga framme och sola och riskera att bli upptäckta.
Blommorna signalerar
Det är också under soliga dagar som pollinerande insekter som humlor, bin, blomflugor och dagfjärilar är mest aktiva. Precis som fåglarna orienterar de sig till stor del med synen. Växterna signalerar till dem med färgglada blommor: Här finns det mat att hämta!
Det finns dag- och nattaktiva arter i alla djurgrupper. De flesta fåglar är dagaktiva men bland fjärilarna är dagfjärilarna i minoritet. Av Sveriges 2 700 fjärilsarter är de bara omkring 120.
De flesta spindlar är också aktiva på natten och ser inte särskilt bra, men de storögda hoppspindlarna har mycket god syn. De jagar på dagen genom att, likt en katt, smyga sig nära och hoppa på sina byten i ett språng.
Näktergalen börjar sjunga
När skymningen sänker sig är det dags för ännu ett skiftbyte. Många däggdjur som vilat under dagen kommer fram igen. Vissa fåglar, som näktergalen, sjunger en stund innan det skymmer. Sedan tar de en paus innan de fortsätter konserten när mörkret lagt sig.
För att hantera det falnande ljuset har olika strategier utvecklats. Antingen har synen skärpts eller så har andra sinnesorgan som känsel, lukt och hörsel fått ta över.
Ett lodjur ser ungefär lika bra som vi människor i dagsljus men på natten ser det sex gånger så bra. Paddor och andra groddjur har också riktigt bra mörkerseende och kan, enligt studier på Lunds universitet, uppfatta färger även när det är nästan helt mörkt.
Djur som ser dåligt
Ugglor är berömda för sin nattsyn och deras ögon är mer än dubbelt så stora som snittet för fåglar. Vildsvin, grävling och igelkott ser dåligt och litar framför allt på luktsinnet när de ger sig ut på sina nattliga rundor.
Läs också: Lär dig Sveriges alla ugglor
Kattdjur, hjortar, spindlar, groddjur och ugglor har en reflekterande hinna (tapetum lucidum) i ögat som förstärker ljuset. Det gör att deras ögon tycks lysa i mörker.
Fladdermöss hanterar mörkret på sitt eget avancerade sätt. De hittar insekterna de jagar med hjälp av ekopejling, då de skriker ut ultraljud och sedan lyssnar efter ekon.
Människans lampor påverkar
Belysning påverkar djurlivet. I städer med stark belysning börjar fåglarna sjunga tidigare på morgonen än på landsbygden. En del djur, som paddan, kan utnyttja lampsken som lockar till sig insekter för att hitta mat.
Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.