Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 juli 2019

Maria och Ola vill öppna djurpark på släktgården

Vinslöv

Maria och Ola drömmer om att öppna en liten djurpark på släktgården i skånska Vinslöv. Och de har redan en stor attraktion - sex alligatorer i ett uthus!

 Djurvänligt! Maria Örnberg och Ola Oscarsson med sina tvillingdöttrar Diana och Denise har många djur på gården.
Djurvänligt! Maria Örnberg och Ola Oscarsson med sina tvillingdöttrar Diana och Denise har många djur på gården. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Maria Örnberg, 32, och Ola Oscarsson, 34, är bondeparet från Skåne som över en natt blev kända för att de har alligatorer hemma på gården.

– Ja, det var ett fasligt ringande. Det hade vi inte riktigt väntat oss, säger Ola med ett skratt.

Tillbyggnad för alligatorerna

 Ola i tillbyggnaden med de sex alligatorerna som ingår i ett forskningsprojekt vid Lunds universitet.
Ola i tillbyggnaden med de sex alligatorerna som ingår i ett forskningsprojekt vid Lunds universitet. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

I över ett år har sex alligatorer krälat runt i en speciell tillbyggnad på deras gård i Hålabäck utanför Vinslöv i norra Skåne.

De ingår i ett forskningsprojekt vid Lunds universitet och inne i byggnaden är 29 grader och hög luftfuktighet för att likna alligatorernas hemvist i Missisippi.

Stressigt när tvillingarna föddes

 Fullt upp för de Maria och Ola med både små tvillingdöttrar och fullt av djur på gården.
Fullt upp för de Maria och Ola med både små tvillingdöttrar och fullt av djur på gården. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Som alla de andra djuren på gården, förutom fåglarna, har de fått personliga namn.

Här är det alltså Gudrun, Toke, Ivar, Besstia, Siggi och Kåra som ligger med vaksamma kalla ögon och väntar på att bli matade.

– Våra tvillingflickor Diana och Denisa var bara någon månad gamla när alligatorerna kom hit. Det blev lite stressig och firade faktiskt julafton härinne med att

mata alligatorerna, säger Maria och ler.

Läs också: Mångsysslarna på Ängavallen: ”Vi drivs av kärlek till våra djur”

Tog över morfars gård

 När Ola och Maria tog över hans morfars gård var beteshagarna igenvuxna och de fick börja med att röja.
När Ola och Maria tog över hans morfars gård var beteshagarna igenvuxna och de fick börja med att röja. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Men Lilla Bondgården i Hålabäck är mycket mer än bara alligatorer. När de för några år sedan tog över Olas morfars gård utanför Vinslöv bestämde de sig för att skapa en oas för djur av alla de sorter.

– Jag har ända sedan jag var liten drömt om att ha ett ställe på landet med mycket djur, berättar Maria.

Fick röja mycket sly

 Utfodring av linderödssuggan, en av lantraserna på gården.
Utfodring av linderödssuggan, en av lantraserna på gården. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Men det var mycket jobb för att ställa i ordning den gamla gården. Här hade inga djur funnits på många år och ängarna och beteshagarna var vildvuxna.

– De första två åren gick åt till att röja, berättar Maria.

Många olika djur

 På gården finns gott om plats för alla djuren att ströva omkring, som dessa gäss.
På gården finns gott om plats för alla djuren att ströva omkring, som dessa gäss. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Medan vi pratar jollrar tvillingarna Diana och Denis glatt i sina gåstolar. I en hörna står ett akvarium med fiskar.

Det är verkligen fullt av djur på Marias och Olas gård. Förutom alligatorerna har de hund, getter, grisar, kaniner och ett stort antal tamfåglar av en mängd olika raser.

Djur som läkande terapi

 Maria med en av de kaninerna. Att klappa och umgås med djur har en läkande effekt vet både hon och Ola.
Maria med en av de kaninerna. Att klappa och umgås med djur har en läkande effekt vet både hon och Ola. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Ola bedömer att de i dag har ett hundratal djur av ett 20–tal olika raser. Han vill att verksamheten på gården ska växa ännu mer.

– Vår tanke från början har varit en verksamhet där människor som inte mår så bra fysiskt och psykiskt kan få komma ut i lantlig miljö, säger Ola.

Läs också: De driver Sveriges ulligaste djurpark

Har egna goda erfarenheter

 Både Ola och Maria älskar djur och kan nu överföra sitt stora intresse till döttrarna Denise och Diana.
Både Ola och Maria älskar djur och kan nu överföra sitt stora intresse till döttrarna Denise och Diana. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Det är något som paret själva haft erfarenhet av.

– Ja, egentligen började vi med djuren för att vi själva inte mådde så bra. Maria hade haft ätstörningar och jag var i stort sett utbränd, fortsätter han, som vid sidan av bondelivet är professionell dansbandsmusiker.

Flytten gav 10 hektar mark

 Den afrikanska dvärggeten är populär hos besökare på gården.
Den afrikanska dvärggeten är populär hos besökare på gården. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Maria och Ola lärde känna varandra via en sida på internet för sju år sedan.

Året efter startade de Lilla Bondgården tillsammans. Först i Hylta i Östra Göinge kommun, där Ola tidigare hade haft hönsuppfödning, och sedan utanför Vinslöv.

– Flytten från Hylta till Hålabäck var ett enormt lyft. Vi gick från en tomt på 3 000 kvadratmeter till en gård med tio hektar mark, säger han.

Läs också: Familjen Rönnlund: Vi bytte mjölkkorna mot kameler

Olika djur längs besöksrunda

 Härlig med en dypöl att svalka sig i och komma undan insektsbett för gården Linderödssvin.
Härlig med en dypöl att svalka sig i och komma undan insektsbett för gården Linderödssvin. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

När vi går en runda på gården får vi träffa Linderödssuggan Primadonna, flera dvärggetter, får, kalkoner och ett stort antal hönsfåglar, som ursprungsrasen djungelhöna.

 Alligtorerna är en publikmagnet, men hålls på säkert avstånd då deras bett är kraftigt. Ola är försiktig när han går in till dem.
Alligtorerna är en publikmagnet, men hålls på säkert avstånd då deras bett är kraftigt. Ola är försiktig när han går in till dem. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

I en rymlig fågelbur går en silverfasan och sprätter tillsammans med duvor och några andra hönsfåglar. Strutsfåglarna emu finns i en ombyggd lada.

– Vi kommer att skaffa påfåglar också så småningom, säger Ola.

Alligatorerna publikmagnet

 Ola och Maria hoppas att fler barn, liksom deras döttrar, ska få träffa gårdens djur när de förverkligar sin dröm om en egen djurpark.
Ola och Maria hoppas att fler barn, liksom deras döttrar, ska få träffa gårdens djur när de förverkligar sin dröm om en egen djurpark. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Men den stora publikmagneten är de sex alligatorerna. Trots att de fortfarande är ganska små kan deras käftar hugga ifrån sig rejält.

– Deras bett är ett av världens starkaste, säger Ola medan han försiktigt går runt bland kräldjuren tillsammans med forskaren Stephan Reber från Schweiz.

Det är middagstid för alligatorerna som matas med kyckling, kanin, fisk och specialfoder med extra mycket näringsämnen. I kosten ingår även en del slaktavfall från till exempel en nackad tupp.

– Forskarna är här var fjortonde dag och man lär sig alltid något nytt, säger Ola.

Drömmer om egen djurpark

Hans och Marias dröm är att en dag kunna öppna sin gård för allmänheten och jobbar hårt för att uppfylla länsstyrelsens särskilda krav.

– En dag hoppas jag att det ska bli verklighet. Och det ska inte bli som en vanlig djurpark. Här ska djuren ha det bra, säger han.

Drömmer om en visningsgård

Namn: Maria Örnberg och Ola Oscarsson

Ålder: 33 respektive 35 år.

Yrke: Lantbrukare, djurskötare och dansbandsmusiker.

Familj: Tvillingdöttrarna Diana och Denise, 1 år, när reportaget gjordes förra sommaren, i dag 2 år.

Bor: I Hålabäck utanför Vinslöv i Skåne.

Drömmer om: Att öppna en visningsgård.

På hemsidan Lillabondgarden finns mer information.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen