Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 februari 2019

Dödligt abortvirus sprider sig bland hästar

Viruset EHV-1 förlamar just nu Hästsverige. Stallägare över hela landet fruktar utbrottet som kan leda till förlamning och i värsta fall döden för hästar.

 Viruset EHV-1 sprids via nosen, luften och människor som rör sig mellan stall.
Viruset EHV-1 sprids via nosen, luften och människor som rör sig mellan stall. FOTO: Istock

Det som drabbat hästarna är EHV-1, ett herpesvirus som även kallas för abortvirus då det kan orsaka en spontan abort hos dräktiga ston.

Viruset drabbar hästarnas nervsystem. De blir vingliga, får svårt att stå och kan även bli totalförlamade främst i bakre delen av kroppen. Detta gör att sjuka hästar behöver kateter för att tömma urinblåsan och en specialkonstruerad hängmatta för att hålla upp kroppen.

Läs också: Vatten i kylan: Så får din häst tillräckligt att dricka

Karin Holm-Forsström, klinikchef på hästkliniken på Universitetsdjursjukhuset, berättar för P1-morgon att just hängmattorna varit en bristvara nu när så många hästar insjuknat samtidigt.

– Man kan tycka att det bara är att sätta upp fler hängmattor men hästarna måste vara i isoleringsbox och taket måste kunna bära flera ton utifall hästen slänger och kränger i den.

Tävlingsstopp på grund av EHV-1

Läget är kritiskt på flera håll i landet. Misstänkta fall har rapporterats i Uppsala, Gävleborg, Stockholm och Västernorrland, visar Svensk travsports smittinfo. I Sandviken har dressyrtävlingar ställts in och i Sjöbo visade sig en snuvig hästmule bero på viruset varpå stallet fick stängas för besökare.

I Stockholmsområdet har Södertälje ridklubb, Märsta ridklubb, Täby ryttarsällskap och Rånäs ridklubb alla ställt in tävlingar.

Karin Holm-Forsströ bekräftar för P1-morgon att läget är mycket allvarligt.

– Det är det västa utbrottet jag sett på över trettio år.

Symtomen vid EHV-1 – abortvirus

  • Symtomen för EHV-1 liknar de vid förkylning. Hästen får feber, nedsatt aptit och blir trött. Viruset smittar från häst till häst via noskontakt, via luften och genom utrustning som varit i kontakt med sjuka djur.
  • Viruset drabbar inte människor och andra djurraser, men människor som har handskats med sjuka hästar kan bära med sig smittan till friska hästar. Inkubationstiden på 30 dagar gör att människor uppmanas att stanna hemma med sina sjuka hästar och inte resa till tävlingar eller andra hästevenemang.
  • En smittad häst som återhämtat sig bär på viruset livet ut. Nya utbrott kan blossa upp av stress, transport och stallbyte.

Källa:Expressen, P1-morgon

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen