Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 februari 2017

Domare Gigis bästa fågelskådartips för nybörjare – "Intresset har ökat sanslöst"

Vill du börja skåda? Domare Gigi Sahlstrand i Det Stora Fågeläventyret ger sina bästa nybörjartips. Hon förvånadas över hur fort kändisarna blev "toktaggade".

FOTO: Håkan Steen

Gigi Sahlstrand är professionell fågelskådare och domare i SVT:s Det Stora Fågeläventyret som börjar tisdagen den 21 februari klockan 20. En av hennes uppgifter har varit att avgöra vad deltagarna fotograferat.

– I början var det inte lätt. Jag förstorade och förstorade och undrade ibland om det var mygga eller fågel. Men de blev duktigare vartefter, skrattar hon.

Deltagarna snabbt bitna

Hon förvånades över att alla blev så bitna. Redan tidigt fick man införa regeln att inte springa i tävlingsmomenten, eftersom kamerorna måste hänga med. Och en deltagare hon inte ”trodde på”, skaffade egen kikare direkt.

– De blev nog själva överraskade över att de blev så toktaggade, både tävlingsmässigt och för fåglar. Och även filmteamet. Vid middagen satt alla och diskuterade fåglar.

Gigi Sahlstrand har märkt hur folks intresse för fågelskådning ökat ”sanslöst” de senaste åren, och hon ser särskilt tre grupper.

– Dels är det fotografer som undrar vad de fotat, och dels människor som vill ha ett mål med att komma ut i naturen. Och framför allt är det en stor ökning bland kvinnor.

Gigis bästa nybörjartips

 • Handkikare med 8 gångers förstoring och frontlins på 32 eller 42 mm (det står 8×32 resp 8×42 på kikaren). För 2 000-5 000 kr får du en kikare du kan leva länge med.
 • Bra fälthandbok (Fågelguiden från Bonnier Fakta rekommenderas. Den finns också som app för iphone, och snart för android).
 • Gå med i förening där du får tips, råd och sällskap. (Längst ned på startsidan av birdlife.se hittar du regionalföreningar.)
 • Gigis nästa-steg-tips

  • Var med på resor, utflykter och kurser för fågelskådning.
  • Lär dig läten. Fåglarna hörs mer än syns. Bli riktigt bra på fåglarna i din närhet till att börja med.
  • Rovfåglar är svårt. Bli riktigt säker på havsörn, brun kärrhök, ormvråk och sparvhök, så bedömer du lättare övriga arter.
  • Läs mer om

   Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Missa inte vår webbshop

   Lär dig i din takt

   Upptäck nya platser med

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen