Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 november 2018

Därför tros tjädern dramatiskt minska i Sverige

Tjädern har länge varit omdiskuterad i den svenska naturdebatten. Enligt vissa är tjäderförekomsten stabil och enligt andra minskar tjädrarna rejält. Ett nytt inlägg i debatten om tjädern säger att arten minskar dramatiskt.

 Tjädern sägs nu minska kraftigt i Sverige enligt ideella Tjäderkommittén Tjäderobservatörerna.
Tjädern sägs nu minska kraftigt i Sverige enligt ideella Tjäderkommittén Tjäderobservatörerna. FOTO: kenneth johansson

En ny bok har kommit ut om vårt största skogshöns, tjädern. Det är den ideellt arbetande Tjäderkommittén Tjäderobservatörerna som ger ut skriften Tjädern och kalhyggesbruket – populationens utveckling i Sverige de senaste 60 åren.

Enligt boken anser man att arten genomgått en dramatisk minskning i Sverige.

Läs också: Mystisk skogsfågel skjuten vid jakt

Blåbären minskar

– Minskningen beror på det schabloniserade kalhyggesbruket som indirekt och direkt ödelägger mycket av skogens biologiska mångfald, säger Tjäderkommitténs ordförande Göran Rönning på Naturskyddsföreningen Dalarnas webbsida.

Man refererar även bland annat till att Riksskogtaxeringen uppger att blåbärsförekomsten i landet minskat med 20 procent sedan 1999. Blåbär är viktig föda för tjädern.

Rapport med annat budskap

– Dagens ensidiga skogspolitik hotar allvarligt tjädern som är anpassad till ett helt annat skogslandskap än det industrialiserade plantagebruket som nu dominerar Sverige, säger Göran Rönning till Naturskyddsföreningen i Dalarna.

Boken går därmed alltså emot andra rapporter om tjäder i Sverige, till exempel ett kandidatarbete från Sveriges lantbruksuniversitet från 2013, där tjäderstammen uppges ligga på en stabil nivå. Enligt den rapporten är tjädern ”flexibel och kan spela även i brukad skog”.

Läs också: Världens bästa vildmarksupplevelser är svensk!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen