Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 oktober 2016

Dubbelt så många hundar förgiftas av råttgift

Antalet råttor ökar kraftigt i städerna. Det påverkar bland annat våra husdjur. Nya siffror från Agria visar att antalet hundar som får i sig råttgift dubblerats de senaste åren.

Bild 1/2
Bild 2/2

Den stora invasionen av råttor gör att både kommuner och markägare placerar ut mer råttgift. Bland annat i parker, bostadsområden och nära hundrastgårdar.

Men det kan vara svårt för hundägare att veta exakt var råttgiftet finns.

– Då är det viktig att hålla glupska hundar under uppsikt och inte utsätta djuret för risker. Men om man misstänker förgiftning är det viktig att kontakta veterinär omgående, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Statistik från Agria Djurförsäkring visar att det har skett en fördubbling av hundar som drabbats av råttgift mellan år 2000 och 2014. Under 2015 sjönk siffran något.

Beroende på hur mycket råttgift hunden har fått i sig, vilket gift det handlar och storleken på hunden kan det vara dödligt.

Svårt att känna igen symtomen

Hundar som blivit förgiftade kan bland annat drabbas av blödningar, antingen i form av mindre blåmärken men också i urinen eller saliven. Oftast visar det sig inom några dagar.

Men det finns också andra, mer akuta, symtom. I fjol skrev vi till exempel om en ny typ av råttgift som verkar snabbt och kan orsaka kramper och medvetslöshet. Då rapporterades det om flera fall där veterinärer fått in medvetslösa husdjur.

Det ska du göra om din hund får i sig råttgift

Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din hund har drabbats. Försök ta reda på vilket typ av råttgift det rör sig om och hur stora mängder.

Förutom behandling med K-vitamin kan hunden behöva extra mycket vila.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen