Efter torkan: Nu börjar fästingsäsongen på riktigt
Sommaren har varit ovanligt skonad från fästingar. Men i takt med att fuktigheten ökar börjar de lömska småkrypen titta fram igen.
När temperaturerna har varit höga och marken torr har fästingarna krupit ner i marken för att minimera sin vätskeförlust.
– De är ju känsliga för uttorkning. När det nu blir fuktigt igen så är det inte samma risk för dem längre, utan då kommer de upp och fortsätter som vanligt, säger Anders Lindström, insektsforskare vid SVA.
Läs också: Så tar du bort fästingen – på rätt sätt!
Ingen brist på fästingar
Fästingarna är aktiva om medeltemperaturen per dygn är fem grader eller varmare. När fästingarna nu har blivit aktiva igen efter den torra sommaren kan det upplevas som en markant ökning, men det går inte att konstatera att det skulle vara mer än normalt.
– Det är svårt att veta hur många som inte klarade sig i sommarens torka. Men det verkar inte vara någon brist, säger Anders Lindström.
Läs också: Jättefästing hittad i Sverige
Trivs i miljöer med vilt
Först i slutet av oktober eller början av november brukar fästingsäsongen vara över. Fästingarna finns i varierande antal beroende på miljö, men de håller gärna till i högre växtlighet.
– De koncentreras gärna där det finns mycket vilt, säger Anders Lindström vid SVA.
Läs också: Borrelia – så undviker du smitta