Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 juli 2018

Eldningsförbudet lättas upp

Nu drar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillbaka sin rekommendation om totalt eldningsförbud, men understryker att faran är långt från över.

– Det kommer finnas en stor risk för nya bränder, då det är en väldigt torr miljö på många ställen, säger David Sandström, MSB:s talesperson för skogsbrandshanteringen.

 MSB:s rekommendation om totalt eldningsförbud är borttagen, men brandrisken är fortfarande mycket stor. Vill du grilla, gå in på din kommuns hemsida och se vad som gäller. Foto: IBL
MSB:s rekommendation om totalt eldningsförbud är borttagen, men brandrisken är fortfarande mycket stor. Vill du grilla, gå in på din kommuns hemsida och se vad som gäller. Foto: IBL FOTO: Bo Jansson / Alamy

Tack vare helgens regn så har läget stabiliserats i de brandhärjade områdena. På måndagen hade MSB kontakt med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), som är arbetsgivarorganisation för alla kommuner, landsting och regioner, samt länsstyrelserna för att diskutera vägen framåt vad gäller eldningsförbudet.

Då beslutades bland annat att rekommendationen om eldningsförbudet dras tillbaka, och att ansvaret för en bedömning av läget och hur eldningsförbudet ska hanteras hamnar på länsstyrelser och kommuner.

Faran inte över

– Det finns inte längre någon MSB-rekommendation för hela landet. Detta ska inte tolkas som att faran är över utan tvärtom är värdena fortsatt extremt höga på vissa håll, säger David Sandström.

– Men då situationen nu har betydligt större variation i olika delar av landet jämfört med i förra veckan så tas den rekommendation som tidigare gällde för hela landet nu tillbaka.

Den som vill veta vad som gäller i just sin kommun får gå in på kommunens eller länsstyrelsens hemsida för att få information.

Läs också: Så här följer du eldningsförbudet

Straffbart att bryta mot förbudet

Vad är det då som gäller om någon grillar trots att det är förbjudet? Om någon bryter mot eldningsförbudet är det ett brott mot lagen om skydd mot olyckor. Skulle det bli en brand så är det allmänfarlig vårdslöshet, men det måste ha gått så pass långt att det har blivit en öppen eld.

Straffet kan bli dagsböter vilket är baserat på inkomsten. Storleken på varje dagsbot är cirka en tusendel av den dömdes årsinkomst efter vissa avdrag, så det kan med andra ord bli en dyr måltid för den som har en hyfsad inkomst.

Polisen tog grillare

Många har trots förbudet ändå riskerat både natur och ekonomi och grillat de senaste dagarna. Natten till torsdagen larmades till exempel polisen angående fem personer som grillade på allmän plats i ett skogsparti i skånska Broby i Östra Göinges kommun. Elden på platsen släcktes och polisen upprättade en anmälan om brott mot lagen om skydd mot olyckor, skriver Expressen.

Allmänfarlig vårdslöshet

Även längre upp i landet har det inträffat incidenter relaterade till eldningsförbuden. I Brandbergen i Haninge kommun utanför Stockholm ryckte en polispatrull ut efter att människor hade synts elda i skogen, skriver tidningen Metro. Polis och räddningstjänst i Vindeln fick på söndagskvällen larm om en person som grillade trots förbudet, berättar Sveriges Radio. Polisen upprättade en anmälan och personen är nu misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

Läs också: Lyckas med köttet – utan att grilla

Informera om förbudet

På polisens hemsida ges information om vad man som privatperson kan göra om någon bryter mot eldningsförbudet. I korthet gäller följande: Ser man en grillning där personer fortfarande finns på plats så ska man informera dem om eldningsförbudet. Slutar de ändå inte att elda, så bör man ringa polisen på 11414 och göra en anmälan.

Är det en okontrollerad brand ska man ringa 112. Ser man ingen låga men ser någon form av rök eller dimma som man undrar över eller har frågor kring kan man ringa 11313 för mer information.

Läs också: Så blir vädret – håll koll i appen!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen