Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 23 februari 2018

Elever i Jokkmokk matar fåglar med händerna

Elever vid Lapplands gymnasium i Jokkmokk studerar naturen genom sin fågelmatning. Småfåglarna landar tryggt på deras vantar och tar för sig. Hushållsost är en favorit.

 En liten lappmes har just tagit en godbit ur Sara Elvira Kuhmunens hand. Foto: JOAKIM NORDLUND
En liten lappmes har just tagit en godbit ur Sara Elvira Kuhmunens hand. Foto: JOAKIM NORDLUND

Sedan ett tiotal år har eleverna vid Jokkmokks gymnasium haft Talvatisskogen som sitt klassrum. De har inventerat skogen efter utrotningshotade arter och har hittat lika många som i Muddus nationalpark, trots att den här skogen precis gränsar till samhället.

I skogen har de också en fågelmatning där de vilda småfåglarna nu är så tama att de vågar hämta mat från händerna på människorna.

 En orädd talltita spanar in en ostbit. Talltitan känns igen på grå rygg, svart hätta och beigefärgad framsida.
En orädd talltita spanar in en ostbit. Talltitan känns igen på grå rygg, svart hätta och beigefärgad framsida.

Den här morgonen är det eleverna vid naturprogrammet som gör promenaden in i skogen tillsammans.

– Det här är en av Sveriges finaste tätortsnära skogar och den är något av det häftigaste som finns i Sverige när det kommer till gammelskog, säger biologiläraren Mats Karström samtidigt som vi lämnar de sista husen bakom oss.

Läs också: Gör egna talgbollar till fåglarna

Kämpar för urskogar

Mats Karström är eldsjälen och läraren som har varit med och startat fågelmatningen tillsammans med sina elever. Han är sörlänningen och biologen som flyttade till Vuollerim i Lappland och som 1986 startade miljögruppen Steget Före.

Genom den gruppen har han kämpat för att bevara den biologiska mångfalden i norra Europas sista urskogar.

– Det är häftigt att få vara ute här tillsammans med eleverna. Att få se dem födas som biologer, säger han.

Skolans elever får ta ett stort ansvar för fågelmatningen. De ser till att det alltid finns något för fåglarna att äta. Wilma Rippert och Frida Eriksson går tredje året på naturprogrammet och gör ett specialarbete där det ingår att dokumentera fågellivet i Talvatisskogen. Där är fågelmatningen en central plats.

– Det är lugnt och skönt och inte så mycket störande ljud. Man kan bara slappna av, och titta på fåglar, säger Wilma Rippert.

Läs också: Så klarar sig djuren i kylan

Blandar med ost

Hon häller upp lite från klassens specialnötblandning. Där finns skalade jordnötter, mandlar, hampfrön och skalade solrosfrön. Det här blandas bland annat med vanlig fet ost.

– Det här gillar fåglarna. Det är vanlig hushållsost och den brukar de verkligen tycka om, säger Wilma.

Den här dagen får eleverna möta 27 olika individer och nio olika arter. Talltita, talgoxe, större hackspett, lavskrika, nötskrika, domherre, lappmes, skata och blåmes. På toppen av det också en tofsmes som aldrig hade modet att komma fram.

– Den låter mest av alla men den är en riktig fegis. Den vågar sig sällan fram när vi är här. Den kan vara som en del människor. Låter mycket, men är i grunden rätt ängslig, säger Mats Karström.

Läs också: 60 orörda svenska skogar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen