Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 July

Elins brev till kommunen: ”Köp svenskt kött”

16-åriga Elin Strandberg skrev ett känslosamt mejl till kommunen när hennes pappas jobb hotas av torkan. Nu hoppas hon kunna bidra till att hela Sverige köper svenskt kött i höst och vinter.

 Elin Strandberg skrev i ett brev till Arvika kommun att hon vill se mer svenskt kött i skolan, bland annat för att underlätta för pappa Andreas som är mjölkbonde och nu kommer att tvingas till nödslakt av sina djur.
Elin Strandberg skrev i ett brev till Arvika kommun att hon vill se mer svenskt kött i skolan, bland annat för att underlätta för pappa Andreas som är mjölkbonde och nu kommer att tvingas till nödslakt av sina djur. FOTO: Ronny Karlsson

Elin Strandberg bor i Gunnarskog utanför Arvika och pappa Andreas, 40, har under många år varit mjölkbonde. Sommarens torka har skapat stora problem för svenska bönder och Elin har på nära håll sett vad som händer.

– Det var när det började att bli tal om nödslakt som jag kände att jag måste göra något, säger hon.

Läs också: Törstiga igelkotten har blivit inneboende hos Didrik!

Ställer krav på kommunen

Hon skrev då ett brev till Arvika kommun där hon uttryckte sin oro och framförde sina krav, vilket Aftonbladet rapporterade om.

”Jag är 16 år och är fruktansvärt orolig för att min far ska förlora sitt jobb på grund av denna torka som troligtvis bara är i år. Jag skulle gärna gå in i diskussion om varför ni bör köpa in svenskt kött till skolor och andra ställen”, står det bland annat i brevet.

Glad för stödet

Lands reporter träffar familjen i Göteborg där de just nu är på semester. Pappa Andreas är stolt över dottern och är glad för det ökande engagemang som finns för svenska bönder.

– Det känns bra med hennes engagemang. Det här är en tuff sommar. Vi har fått 30 millimeter regn sedan Valborg i Arvika. Min 93-åriga mormor säger att hon aldrig varit med om något liknande, säger han.

Läs också: Så drabbar torkan dig som konsument – från elpris till matutbud

Vill besöka Almedalen

Under de senaste dagarna är det flera personer som talat om för Elin att hon med det samhällsintresset borde engagera sig politiskt.

– Jag gillar ju att diskutera politiska frågor, vi gör ofta det hemma. Vi får se om jag vill bli politiker, men jag vill gärna åka till Almedalen nästa år för att se hur det fungerar där. Får jag den chansen så tar jag den direkt, säger hon.

Vill att skolan serverar svenskt

Till Aftonbladet säger Andreas Sjöblom, enhetschef på måltidsservice i Arvika kommun, att de i kommunens förskolor och grundskolor serverar ungefär 70 procent svenskt kött och att nötköttet är 100 procent svenskt. Arvika kommun har inga omedelbara planer på att ändra sina inköp av kött, men över hela landet finns det nu butiker som bara satsar på svenskt kött. Kanske blir det en förändring även hos många kommuner.

Mejlet som Elin skrev har fått spridning i såväl lokalmedia som riksmedia och hon hoppas att så många som möjligt engagerar sig i frågan.

– Jag vet inte vad jag kan göra mer. Jag ska flytta till Karlstad efter sommaren och tänker kolla om de har svenskt kött i skolan. Men jag hoppas att det här ska nå ut över hela Sverige och att alla väljer svenskt kött.

Läs också: Alla artiklar om den svåra torkan hittar du här

Läs Elins mejl till Arvika kommun:

”Hej!

Jag är dotter till Andreas Strandberg mjölkbonde i Gunnarskog. Som ni säkert redan vet så är det kris just nu. Det kommer inte finnas någon mat till djuren i vinter och det innebär att vi behöver slakta våra kor. Det är riktigt sorgligt faktiskt. Om det är någonting som jag verkligen tycker att kommunen kan göra så är det att ni faktiskt köper in SVENSKT kött till dagis, skolor, ålderdomshem, till de ställen ni köper mat åt.

Jag förstår att det är dyrt, och jag vet inte var köttet vi fick på Centralskolan är ifrån, men jag är väldigt säker på att det inte kommer ifrån Sverige. Som ni säkert redan är medvetna om så är mycket av det utländska köttet fullt med antibiotika, vilket bidrar till antibiotikaresistensen i våra kroppar.

Sen så tycker jag att det är dubbelmoral att vi ska få lära oss i hemkunskapen att vi ska köpa ekologiskt och svenskt men det är inte det vi lagar maten med?

Jag är 16 år och är fruktansvärt orolig för att min far ska förlora sitt jobb på grund av denna torkan som troligtvis bara är i år. Jag skulle gärna gå in i diskussion om varför ni bör köpa in svenskt kött till skolor och andra ställen. Det är viktigt att djuren haft det bra och att vi får bra mat! Skulle uppskatta ett svar på detta mail, och kommer att ta denna frågan vidare. Det är inte mer än rätt att vi får svenskt kött i skolan i vinter!

Mvh

Elin Strandberg”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen