Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 mars 2019

Elisabets hus har blivit ett ormnäste: ”Det regnade små ungar”

Familjen Lidbrink bor i ett riktigt ormnäste. Ute på skärgårdsön dras hasselsnokarna till deras hus. En hittade de i salladen!

 En liten hasselsnok hittades när salladen hemma hos Elisabet Lidbrink skulle sköljas. Den fick leka någon annanstans.
En liten hasselsnok hittades när salladen hemma hos Elisabet Lidbrink skulle sköljas. Den fick leka någon annanstans. FOTO: Privat

Elisabet Lidbrink och hennes man har bott på Svartsö i Stockholms skärgård sedan 1977, och med vårens ankomst får de snart träffa sina kära ormar igen.

– Vi har haft mycket hasselsnok runt huset i alla år, säger hon glatt.

Läs också: Mur byggs mot skånska ormar

Ormarna liknar varandra

Alla människor skulle inte tycka så. Många skulle inte ens veta att det var fråga om hasselsnok, utan tro att det var huggorm.

Arterna är inte helt olika till utseendet. Huggormen har ett sicksackband på ryggen och hasselsnoken två längsgående rader av mörka fläckar, som kan misstas för ett sicksackband.

”Regnade ormar”

Elisabet Lidbrink och hennes familj tvekar dock inte. De är vana vid hasselsnok, ibland på mycket nära håll.

– Förrförra sommaren verkligen regnade det små hasselsnokungar i huset, berättar hon för Land.

En unge hittades i en skål med sallad och en i en kasse i garderoben. Och på farstubron låg det flera stycken. Sammanlagt hittade familjen uppåt tio hasselsnokungar den gången.

Barnen älskar ormar

Lidbrinks besväras inte alls av ormarna, tvärtom är de glada för hasselsnokarna eftersom de håller undan huggorm. Huggorm har man egentligen inte heller något emot, men de får gärna vara på lite avstånd.

– Vi har lärt våra barn att älska ormar och numera går jag och titta på ormar, även huggormar, med barnbarnen, säger Elisabet Lidbrink.

En som däremot inte är så förtjust är en snickare på ön. När han skulle hjälpa till att renovera hittade han något han trodde var en gammal elsladd bakom en vägg.

Men när han tog i ”sladden” visade det sig vara en hasselsnok som tog det lugnt i sitt gömställe.

– Han var ormrädd redan från början och blev helt skräckslagen. Han talar fortfarande om det, säger Elisabet Lidbrink.

Isolerades med myrstack

En annan gång hittade Lidbrinks en död hasselsnok i ett elskåp. Att ormarna är så förtjusta i huset tror Elisabet Lidbrink kan bero på att det gamla skärgårdshuset isolerades med myrstack när det byggdes för 100 år sedan.

Utrymmena bakom väggar och i golv blir mysiga övervintringsmiljöer för ormarna.

Dessutom kan ormarna ha svårt att hitta andra bra övervintringsställen på den steniga skärgårdsön som i mycket består av hällmarker.

Läs också: Så ser du skillnad på huggorm och snok

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen