Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 maj 2019

Emilias och Nils viktiga budskap: Akta humledrottningarna!

Bara en dödad humledrottning innebär negativ inverkan på artrikedomen. Det budskapet ville Emilia och Nils sprida när de skrev ett Facebook-inlägg som fått enorm spridning.

 Emilia och Nils som bor i Bagarmossen i Stockholm ville sprida kunskap om humlornas betydelse i naturen.
Emilia och Nils som bor i Bagarmossen i Stockholm ville sprida kunskap om humlornas betydelse i naturen. FOTO: Privat/Ian Beames

Insekter är livsviktiga för såväl naturen som oss människor. Forskare varnar för en otäckt snabb utrotningshastighet – och inom det närmaste millenniet kan vi stå inför en global insektsdöd.

Alldeles för få har koll på hur livsviktiga humlorna och andra pollinerare är för vår matproduktion. Det konstaterade paret Emilia Hilling och Nils Grunditz när de började fundera på hur de kunde hjälpa till att sprida budskapet.

– Vi hade ett samtal en varm vårdag när humlorna började surra omkring då vi pratade om vilket stort ansvar humledrottningen har. Att det är många som inte tänker på hur viktiga våra pollinerande insekter är för oss, berättar Emilia Hilling.

28 000 delade inlägget

Emilia och Nils skrev ihop ett Facebook-inlägg som deras vänner började sprida vidare. Nu har inlägget delats över 28 000 gånger.

– Folk är så engagerade, det är helt fantastiskt! Det känns som en liten insats som har väldigt stor positiv påverkan på miljön, säger Emilia.

Läs också: Locka humlor & bin till trädgården med fiffiga fröbomber

Humlorna är livsviktiga

I inlägget uppmanar de till att observera att alla surrande humlor vi ser nu på våren är övervintrade humledrottningar. Drottningarna har en otroligt viktig funktion i humlesamhället. Hon föder upp ungefär 500 humlor, som var och en kan pollinera 1 500 blommor per dag. Ett humlesamhälle kan tillsammans pollinera drygt 100 miljoner blommor under en säsong.

Så om en humledrottning dödas har det alltså en stor negativ inverkan på den biologiska mångfalden.

– Folk måste fatta att det ligger i vårt egenintresse. Vi står inför en global insektsdöd. Vilda bin och humlor står för den mat vi äter med sin pollinering. Därför måste fler ha förståelse för vad den ensamma lilla drottningen har för kapacitet, säger Nils Grunditz, som har en bakgrund som systemekolog.

– Vi är beroende av dem, dels för vår matsäkerhet men också av klimatskäl. Ett ekologiskt system med hög biologisk mångfald klarar klimatförändringarna bättre.

Läs parets hela inlägg här:

En global insektsdöd

Antalet insekter i världen har minskat med 2,5 procent per år de senaste 25-30 åren. Utrotningen av insekter går åtta gånger snabbare än för andra djur.

40 procent av världens insekter minskar i antal och en tredjedel är utrotningshotade.

Fortsätter utvecklingen kommer insekterna att ha halverats om 50 år och kan vara helt borta om 100 år.

Källa: Biological Conservation

Därför är humlor så viktiga

  • De är de insekter som är viktigast för pollineringen av växter i nästan all svensk natur.
  • De flyger även vid låga temperaturer, till och med i duggregn. Därför är de särskilt viktiga pollinerare för tidigt blommande växter som svarta vinbär, äpplen, körsbär, blåbär, lingon och hallon.
  • De är väldigt håriga och rör sig ganska klumpigt vid blombesök. Då fastnar mycket pollen på dem, vilket gör dem till väldigt bra pollinerare.
  • De stora humlorna du ser på våren är övervintrande drottningar som samlar nektar (till flygenergi) och pollen (mat till sina larver), och söker lämplig boplats.
  • De ger dig anledning att inte klippa gräset så ofta. Låt i stället klöver och maskros blomma, för humlorna älskar dem! De gillar också att du odlar ärtor, bönor, kryddväxter och mycket annat som blommar.

Källa: Jordbruksverket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen