Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 7 januari 2020

En halv miljard djur kan ha dött i bränderna i Australien

De rasande bränderna i Australien slår stenhårt mot djurlivet. Koalan höll på att återhämta sig, men dör nu i tusental. Landets ekosystem kommer att drabbas länge framöver.

 Just nu rasar skogsbränder i Australien och hotar inte bara den mänskliga populationen utan också djurlivet.
Just nu rasar skogsbränder i Australien och hotar inte bara den mänskliga populationen utan också djurlivet. FOTO: TT

Skogsbränderna i Australien har rasat ända sedan i september 2019 och drabbar framför allt delstaten New South Wales där storstaden Sydney ligger.

Ännu är de långt ifrån under kontroll och förstärks av för årstiden exceptionellt höga temperaturer och torka, vilket bland annat SVT har skrivit om.

Läs också: Gräsmatta kan skydda vid skogsbrand

Som om hela Danmark brunnit

Sammanlagt har en yta minst så stor som Danmark brunnit. Tusentals människor har flytt, minst 28 har hittills omkommit och flera saknas.

Men även de vilda djuren drabbas hårt. Så här långt beräknar universitet i Sydney att nästan en halv miljard vilda djur har dödats i bränderna, enbart i New South Wales.

Bland de värst drabbade är koalan, ett trädlevande pungdjur som bara finns i Australien. Den kallades förr koalabjörn, eftersom den kan liknas vid en liten och luddig björn.

Koalan särskilt utsatt

 Koalan som sakta återhämtat sig dör nu i tusental i skogsbränderna i Australien.
Koalan som sakta återhämtat sig dör nu i tusental i skogsbränderna i Australien. FOTO: TT

En stor del av populationen finns just i New South Wales och där beräknas en tredjedel, alltså drygt 8 000, av koalorna ha utplånats.

Koalorna är extra känsliga eftersom de lever uppe i träden och snabbt blir byten för elden.

– Koalan är ett speciellt fall. De rör sig sakta och försöker hålla sig högt upp i trädkronorna och går inte gärna på marken, säger Grzegorz Mikusinski, docent på institutionen för ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet till Aftonbladet.

Bränderna följs av svält

 Bränderna har ödelagt Flinders Chase National Park på Kangaroo Island i Australien.
Bränderna har ödelagt Flinders Chase National Park på Kangaroo Island i Australien. FOTO: TT

Han berättar också att koalan länge var en hotad art, men att den sakta återhämtat sig under senare år.

De flesta djur i australiska skogar är anpassade för att klara bränder ganska bra, men efter denna jättebrand kommer en andra svår prövning i form av en våg med svält som riskerar att slå hårt.

– Nuvarande situation är extrem och dödligheten och återhämtning av ekosystem kommer ta längre tid än vanligt, säger Mikusinski till Aftonbladet.

Redan före bränderna hade flera populationer av vilda djur i Australien dock sjunkit efter nästan två decennier av ovanligt torrt klimat i landets södra delar. Platser där djuren kan söka skydd hade redan minskat dramatiskt.

Läs också: Så förvarar du batterier – och undviker brand

Döda vilda djur Australien

 Gensvaret från människor runt hela världen har varit enormt i spåren av bränderna i Australien.
Gensvaret från människor runt hela världen har varit enormt i spåren av bränderna i Australien. FOTO: TT

Siffran över döda vilda djur inkluderar de flesta däggdjur samt fåglar och reptiler, men inte insekter, fladdermöss och grodor. Professor Chris Dickman vid Sydneys universitet tror att den verkliga siffran över döda djur är klart högre än 480 miljoner.

Förutom koalor har bland annat en marklevande art av papegoja och litet pungdjur (Sminthopsis aitkeni) drabbats mycket hårt. Även många kängurur har dött.

Bilder och videor från djur som desperat söker efter vatten i pooler och från människor har spridits i sociala medier över hela världen. Men enligt den australiska djurskyddsorganisationen Wires får man inte in så många skadade djur som förväntat.

Hjälp skadade djur

– Vi är rädda att det har att göra med att de inte längre finns kvar, säger en volontär till nyhetsbyrån Reuters.

Organisationen brukar avråda från att ge mat och vatten till vilda djur, men uppmuntrar nu till att hjälpa de drabbade djuren.

Många frivilliga letar efter skadade djur och säger till media att ”det är förkrossande att se alla djur som drabbas”. Dessutom jobbar hundratals veterinärer dygnet runt för att hjälpa djuren, även tio veterinärer som kallats in från försvaret.

Syr och stickar till skadade djur i Australien

TV4 berättar att djurvårdare i Australien nu ber om hjälp med att sticka och sy skydd till de brandskadade vilda djuren, och människor över hela världen vill hjälpa till.

Gensvaret har varit enormt. Folk skickar vantar till skadade tassar, lindor till skadade vingar och tygpåsar för små pungdjur som wallabie och känguru-ungar.

Det finns också en Facebookgrupp med långt över 100 000 medlemmar vars syfte är att hjälpa skadade djur med hemtillverkade skydd av olika slag.

Kor och får dör

Enligt Australiens motsvarighet till LRF kan också så många som hundratusen kor och dubbelt så många får dött så här långt.

På flera platser har djuren helt enkelt kvävts av den tjocka och farliga röken från bränderna.

Läs också: Skydda dig mot dolda brandfaror

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen