Hittekattens vecka: Så tar du hand om en hemlös katt!
Möblera rätt, flörta mycket och spana efter kattens lyckotecken.
Här får du råden som hjälper dig när du tar dig an en hemlös katt.
Visst borde vi tänka på katterna utan hem hela tiden men just vecka 42 är speciellt utvalt till Hemlösa katters vecka. Runt om i landet samlar kattmatstillverkaren Mjau in mat till katthem för att hjälpa katterna där men huvudsaken är att se till att de hemlösa katterna inte blir fler.
– Kastrera katten och ID-märk. Det är det viktigaste, säger Caroline Granath på Tassalyckans katthem i Vårgårda.
Tassalyckans katthem är inte som andra där katter tas in för att sedan slussas vidare.
– Här är katterna hittekatter men Tassalyckan blir deras hem för alltid, säger Caroline.
Katthemmet drivs av företaget Doggy AB. Här bor katterna samtidigt som de jobbar som provsmakare av kattmat.
Caroline och hennes arbetskamrater har många års erfarenhet av att ge hittekatter nya hem och det bästa råd de kan ge är att läsa på om vad katter behöver.
– Och ge inte upp, även om katten verkar som bortbytt när du får hem den. Med tålamod löser sig det mesta.
Här är Carolines bästa tips för dig som tar dig an en katt som behöver ett nytt hem.
Läs även: Överraskande fakta: Katten spinner inte bara för att den är nöjd
Så får du hittekatten att trivas i ditt hem
1. Tänk efter före. Ta reda på vad det innebär att ha katt så att du verkligen kan ge katten ett för alltid-hem. Glöm inte att katten kan bli 18-19 år gammal.
2. Hälsa på. Det bästa är att hänga lite på katthemmet. Både för att personalen ska kunna se vilkens slags kattägare du är så att de kan hjälpa dig hitta rätt men också för att lämna rum för lite magi. Kanske faller du och en katt pladask för varandra.
3. Välj rätt katt. För det här jobbet behöver du hjälp. Berätta om dig själv och hur du bor för katthemspersonalen. De har koll på vilken katt som till exempel vill vara ensamkatt, vem som trivs med barn och vilken av katterna som gärna stannar inne. Välj också en katt som verkar gilla dig och vill vara social, de riktigt rädda katterna behöver en ägare med god kattvana och massor av tid.
4. Möblera rätt. Skaffa nya kattsaker till din nya katt. Gamla kattlådor kan vara repiga och lukta av andra katter. Skålar för mat och vatten, klösträd och en kattgrotta att krypa in i är också viktiga saker för en katt. Placera sedan kattlådan på en plats, matskålen på en annan. Du gillar inte heller att käka middag där du gör nummer två.
5. Ta dig tid. Ta hem din nya katt när du är ledig, till exempel på semestern. Katten behöver känna sig trygg med att du är kattens människa, den som bjuder på mat, gosar och tar hand om den. Då känner den sig hemma.
6. Flörta lite. Var tillgänglig, särskilt om din katt verkar otrygg. Ge inte upp om katten gömmer sig under soffan. Prata, locka och var nära. Till slut tar nyfikenheten över.
7. Mys inne först. Om din katt ska få vara ute, vänta med det ett bra tag. Den behöver göra hemmet till sitt först.
8. Spana efter lyckotecken. Om katten stryker kinderna mot dig och mot saker hemma har du lyckats. Den har feromoner i mungiporna och går runt och doftmärker saker med ”Min” när den trivs.
Läs även: Längtar du efter en kattunge? Kolla om du klarar kattkörkortet
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.