Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 november 2015

Exklusivt! Hör fladdermössen äta i höstmörkret

Vi är inte ensamma i mörkret. I södra Sverige vimlar ännu luften av flygande och vasstandade små däggdjur. Cirka 19 sekunder in i det här klippet hör vi en fladdermus ta ett levande byte.

Följ med WWF:s fladdermusexpert Tom Arnbom ut i natten. Vid en gatlykta på Värmdö hittar han både nordiska fladdermus och dvärgfladdermus, trots att vi är en bra bit in på hösten. Kring lampor samlas insekter, så det är bra ställen för fladdermöss.

Fladdermöss har vassa tänder, men det är bara insekter som behöver frukta dem.
Fladdermöss har vassa tänder, men det är bara insekter som behöver frukta dem.

Hans fladdermusdetektor omvandlar de små djurens högfrekventa pip till för människan hörbara ljud. Tack vare denna fiffiga lilla apparat kan arterna identifieras, och det går till och med att HÖRA när de fångar sina byten.

Snabba knäpp i högtalaren tätt efter varandra betyder att fladdermusen skickar ut många pip, för att med denna ekolodsteknik finjustera slutattacken och fånga en insekt i gapet. Cirka 19 sekunder in i filmklippet hörs en sådan attack!

—–

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen