Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 november 2016

Experten slår larm: Filmer med katter och gurkor är vidriga

Har du också skrattat åt katter som blir rädda för gurkor? Då lär skrattet fastna i halsen. Expert slår larm om att filmerna visar katter som far illa.

FOTO: Istock

Katten är på väg till sin matskål när någon plötsligt lägger en gurka på golvet bredvid. När katten får syn på grönsaken hoppar den högt.

Det ser skojigt och harmlöst ut men det är det inte, hävdar John Bradshaw, University of Bristol, expert på kattens beteende.

–De här filmerna är vidriga. De uppmuntrar folk att skrämma katter för att sedan skratta åt dem, säger John Bradshaw till National Geographic.

Bedöma ett hot på avstånd

Enligt honom triggar det nya föremålet på golvet en stark överlevnadsstrategi hos katten. När nya, okända saker dyker upp där de inte brukar vara hoppar katten snabbt undan för att kunna bedöma ett eventuellt hot på avstånd.

Explosivt. Kattens hopp i rädsla är så fullt av kraft att den inte har full kontroll.
Explosivt. Kattens hopp i rädsla är så fullt av kraft att den inte har full kontroll.

Alla katter reagerar inte lika. Vissa skräms inte av något medan andra hoppar högt av skräck. Att just gurkorna utlöser en så kraftig reaktion kan bero på att formen påminner om en orm, något som katter instinktivt är rädda för.

För att göra saken värre utspelas filmerna på en plats som katter verkligen förknippar med trygghet och lugn. Att skrämma dem just vid matplatsen eller där de sover är alltså extra grymt.

Kan orsaka direkt skada

John Bradshaw betonar att det inte bara är lite småelakt att skrämma en katt med vilje, det kan orsaka direkt skada.

–En katt som skräms på det här sättet kan hoppa in något och skada sig, till och med bryta ett ben. Känsliga katter kan också bli så rädda att stressen stannar kvar länge.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen