Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 maj 2019

Expertens varning om det vita luddet

Det vita aspluddet ligger som en mjuk matta över södra och mellersta Sverige. Med det finns risker med den ovanliga ”snön”. Räddningstjänsten varnar nu för brandfaran.

 Akta! Aspens vita ludd är mycket lättantändligt.
Akta! Aspens vita ludd är mycket lättantändligt. FOTO: Frida Jareteg

Under tisdagen hanterade räddningstjänsten i södra Stockholm 200 markbränder, extrema siffror som kopplas samman med det lättantändliga aspluddet.

Räddningstjänsten varnar

Läs också: Vi förklarar! Det här är det vita luddet i luften

Flera räddningstjänster, bland annat Södertörns brandförsvarsförbund, har gått ut med en varning på Facebook: Bara en liten gnista kan bli en stor brand.

De vädjar till alla att prata om faran med att leka med eld, ber rökare att inte kasta fimpar och uppmanar den som ser en brand att agera genom att slå larm och påbörja släckning så snabbt som möjligt.

Lite glöd räcker för eld

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet och håller med om att man ska vara försiktig.

– Det är alltid dumt att fimpa i naturen men just nu är det extra puckat att göra det på luddet som är mycket lättantändligt. Tänk på att väldigt lite glöd räcker för att starta en eldsvåda, säger han.

Land har passat på att ställa de vanligaste frågorna om luddet till Didrik,

Vad beror det vita luddet på?

– Aspen har han- och honträd. Hanträden släpper pollen som honträden tar emot. När hanträden har släppt i väg sin pollen tappar de sina hängen. I hängena finns gröna kulor och kapslar som hänger likt gröna pärlband. Just nu öppnas kapslarna och fröna sprids för vinden.

– En del forskning antyder att vid höga sommartemperaturer får aspen fler blomknoppar som sedan blir asphängen och blommor. I början på april i år var det massvis med hängen på träden. Det vi ser är aspens hanträd som i år har släppt i väg exceptionellt mycket frön.

Förra sommarens värme och bränder

Många har aldrig varit med om någonting liknande, hur vanligt är fenomenet?

– Det är ovanligt. Normalt sett etablerar aspen sig med rotskott under jord men där det varit skogsbrand har vegetationen och markens ytskikt bränts bort och då etablerar sig aspen i stället med frön.

– Om aspen synkar sin blomning med varma somrar kan den se till att dess frön landar på bra mark för att gro. Fjolårets värme och bränder tycks ha fått aspen att känna att ”nu är det läge att göra många blommor”.

 Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet svarar på frågor på aspluddet.
Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet svarar på frågor på aspluddet. FOTO: Annica Roos

Många har drivor av ludd på gräsmattan. Finns det risk för asp i trädgården?

– De kan vara lugna, det kommer inte att växa upp en aspskog på gräsmattan. Fröet är pyttelitet och måste landa på barmark och jord för att gro och etablera sig. På tomten finns det för mycket annat att konkurrera med för att aspen ska lyckas.

Det är inte pollen

Det kliar i halsen och ögonen rinner. Är du säker på att det inte är asppollen som flyger runt?

– Ja! Pollineringen skedde redan i början på april. Det som syns nu är frön och det går inte att vara allergisk mot dem. Vad pollenallergikerna känner av är troligtvis eken som finns i luften just nu.

Läs också: Landläsarnas bilder på aspluddet

Är aspluddet hälsofarligt?

– För den som redan har besvär med astma eller allergi är det extra otrevligt att få in luddet i luftvägarna, men det är inte farligt i sig.

Vad kommer att hända med luddet?

– Frön som inte landar där de kan gro kommer att multna bort. Så länge det är varmt och soligt blåser luddet upp och virvlar runt i luften, jag gissar på att vi har det så i 1-2 veckor till. Luddet är ju väldigt fluffigt och består mest av luft. Kommer ett regn säckar det ihop och blir till en tunn blöt filt för fröet.

Inte kul för spindlar

Kan luddet skada vilda djur eller husdjur?

– Du ska väl inte rasta hamstern i det, men annars skulle jag inte påstå att det skadar husdjur. Jag har sett det fastna i spindelnät och det är nog inte så kul för spindlarna att få sådan påhälsning.

Kan det vara till glädje för djur?

– Eftersom aspen har sådan oregelbundenhet i sin blomning vore det en jobbig livsstil att göra sig beroende av den för föda. Möjligtvis finns det några insekter som passar på och äter fröna.

Luddet resurs för biologiska mångfalden

Har det någon positiv effekt för naturen?

– Jag spår att årets ludd blir en boost och resurs för framtidens biologiska mångfald. På de fält där det brunnit växer det ofta upp tall och gran. Om 100-150 år kommer forskare nog kunna se att det även finns aspar från i år där. Asparna kan bli grova och bra träd för vedsvampar, lavar, hackspettar och andra fåglar.

En sista fråga. Är aspen en invasiv art?

– Nej, det stämmer inte. Aspen finns i hela landet, utom i fjälltrakten, och är inte invasiv. Det finns möjligtvis hybrider som kan anses vara det.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen