Extrasupermåne! Missa inte månshowen som har "extra allt"
Den 14 november slår månen på stort. Det blir inte bara supermåne utan extrasupermåne. Vi förklarar vad det betyder och hur du gör för att se hela månkalaset.
Supermåne är inte så ovanligt som det låter. Var trettonde månad är det dags. Då är månen full och befinner sig extra nära jorden.
Månen snurrar inte runt jorden i en cirkel, den snurrar runt oss i en elliptisk bana. På en punkt, när månen, jorden och solen radar upp sig i linje med varandra kommer månen extra nära, det kallas supermåne och kan inträffa både vid fullmåne och nymåne.
När månen är ”super” lyser den 30 procent starkare och ser ungefär 14 procent större ut än när den är som längst bort ifrån oss.
Men nu är det dags för extrasupermåne. Det innebär att månen är extra nära jorden, i år svischar den förbi oss på ynkliga 356 509 kilometers avstånd. Så nära har den inte varit sedan den 26 januari 1948.
Så håll tummarna för klart väder och passa på att titta. Nästa extrasupermåne som är närmare än så dyker inte upp förrän den 25 november 2034.
Så här ser du supermåne
Leta reda på en plats med så lite ljusföroreningar som möjligt. Gatlyktor, bilstrålkastare och till och med mobiltelefoner kan störa ögat och göra det svårare att se.
Ta gärna med en kikare, med den kan du se ännu mer.
Månen syns bäst mellan 2.00 och 6.00 på natten mellan 13e och 14e november men det kan vara värt att titta även nästa kväll. Då är månen närmare horisonten och upplevs som större, ett fenomen som kallas månillusion.
Och oroa dig inte, supermånar kan höja tidvattnet någon centimeter men inte så mycket att det orsakar tsunamis eller jordbävningar.