Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 september 2018

Fågelkvittret som bäst minskar din stress

Uppjagade människor mår dåligt. I värsta fall leder stressen till allvarlig sjukdom. Då hjälper det att lyssna på fågelsång, helst en lövsångare.

 Den liknar flera andra sångare, bland annat gransångare och grönsångare, men ingen sjunger som en lövsångare.
Den liknar flera andra sångare, bland annat gransångare och grönsångare, men ingen sjunger som en lövsångare. FOTO: Magnus Martinsson / Naturfotograferna / IBL

Buller från flyg och vägtrafik gör oss stressade och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är sedan länge känt bland forskare.

Men det finns också ljud som har motsatt effekt, som alltså minskar stressen och gör oss friskare. Dagens Nyheter har tagit del av ett forskningsprojekt där bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) deltar.

Läs också: Möt mannen som kan härma 120 fågelarter

Fågelkvitter fungerar bra

– Naturljud som vatten, lövsus och fågelkvitter visar sig påverka människor positivt, säger SLU-biologen och projektets ledare Marcus Hedblom till DN.

Störst positiv inverkan har fågelkvitter, och bland annat undersökte forskarna vilken fågel som är effektivast.

Försökspersonerna stressades med elstötar innan de fick lyssna på arterna blåmes, talgoxe, rödhake, koltrast, bofink, lövsångare och större hackspett. Vinnare blev lövsångaren med sin vackra, melodiösa och kanske något vemodiga strof.

Här kan ni njuta av lövsångarens läkande sång! (obs: extern länk)

Enbart lövsångare kan faktiskt ha lika stor läkande effekt som fem andra arter tillsammans.

På väg söderut

Lövsångare finns i hela landet, och är i ständig kamp med bofinken om att vara Sveriges vanligaste fågel. Just nu är lövsångarna, tyvärr på sätt och vis, på väg att lämna landet för att övervintra i sydvästra Europa och i Afrika.

Ett av målen med studien är att förstå vilken sorts grönytor människor i städer mår bäst av. Det visar sig att det är mycket viktigt att spara tätortsnära skogar när man planerar bebyggelse.

Läs också: Spela inte upp fågelsång i naturen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen