Fåglarna som ökar – och minskar – mest
Nya siffror visar att många fågelarter i Sverige minskar, särskilt i jordbrukslandskapet. Å andra sidan ökar framför allt bofink och talgoxe väldigt mycket.
Svensk Fågeltaxering vid Lunds universitet har släppt 2018 års rapport över hur det går för Sveriges fåglar. Det är dels trevlig och dels dyster läsning för den som gillar fåglar.
Minskning av fåglar i odlingslandskap
Totalt sett är det fler arter som minskar än som ökar. Störst problem har fåglar som hör till odlingslandskapet.
– Minskningen har varit extra markant de senaste tio åren, säger forskaren Martin Green vid Lunds universitet till Natursidan.se.
Läs också: Rekordmånga örnar dödas av tåg
Ortolansparven kan försvinna
Mest illa ute av fåglarna i odlingslandskapet är ortolansparven, som Martin Green fruktar snart kan vara försvunnen som häckfågel i Sverige.
Natursidan.se skriver att på lång sikt är det jordbrukslandskapets omvandling till stora och intensivt odlade fält, på bekostnad av åkerholmar och andra småbiotoper, som är orsaken. Ortolansparven och andra småfåglar hotas också av jakt i södra Europa.
Kungsfågeln minskar kraftigt
De övriga arter som det gått sämst för i Sverige, oavsett häckningsmiljö, de senaste 20 åren är kungsfågel, gråsiska, stare, lappsparv, bergfink, gulsparv, sånglärka, tornseglare, björktrast och grönfink.
Kungsfågeln, som är en skogsfågel, har minskat med så mycket som en halv miljon par på 20 år.
Fåglarna som ökar mest
Men det finns ljusglimtar också. Arterna som ökat mest de senaste 20 åren är i nämnd ordning bofink, talgoxe, svarthätta, rödhake, taltrast, trädpiplärka, grå flugsnappare, blåmes, koltrast och ringduva.
Av dessa har bofink och talgoxe ökat med minst en miljon par vardera. Nyckeln till deras framgång är att de är så kallade generalister, alltså att de kan trivas i flera olika miljöer och kan äta lite av varje.
Läs också: Visste du detta om talgoxen? 5 fakta
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.