Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 2 mars 2018

"Fåglars häckning spolieras av skogsbruk"

Norska och svenska fågelskådare protesterar mot avverkning av skog under fåglarnas häckningstid. Enligt organisationen Birdlife Sverige drabbas omkring en miljon häckande fågelpar av vårens skogsbruk.

 Skogsbruk som bedrivs på våren spolierar många fåglars häckning, enligt svenska och norska ornitologer.
Skogsbruk som bedrivs på våren spolierar många fåglars häckning, enligt svenska och norska ornitologer. FOTO: Öyvind lund

Förr i tiden höggs det i skogen framförallt på vintern. Snö behövdes för att man med häst skulle kunna släpa ut stockarna. Sedan flottades timret när isen släppte på älvar och sjöar.

När våren kom kunde skogens fåglar häcka ifred. Men idag används skogsmaskiner och långtradare istället för häst och flottning, och därmed bedrivs skogsbruk allt mer året runt.

Läs också: Fåglarna äter ur barnens händer

Timmer kontinuerligt

Detta moderna skogsbruk påverkar fåglars häckning mer än det gamla gjorde. Webbplatsen natursidan.se refererar en intervju med Martin Eggen som är naturvårdsrådgivare vid Norsk Ornitologisk Forening.

Eggen säger till norsk TV att skogsavverkning under häckningssäsongen har ökat genom åren, eftersom skogsindustrin har högre krav på att kunna leverera timmer kontinuerligt. Han vill att skogsbruk i fåglarnas häckningstid inte ska tillåtas.

Natursidan.se har intervjuat Christer Johansson, som jobbar med fågelskyddsfrågor i skog hos Birdlife Sverige (tidigare Sveriges Ornitologiska förening). Han säger till natursidan.se:

– En försiktig uppskattning ger att 600 000-1,6 miljoner par fåglar drabbas av skogsbruksåtgärder under häckningstiden i form av slutavverkning, gallring och röjning.

Läs också: Tranor kommer trots vinter

”Spolieras”

Natursidan.se skriver att ”uträkningen är baserad på statistik från Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet, skogsåtgärder i svenska skogar och spannet i siffrorna beror på att det är skillnad i antal häckningar beroende på vilka skogsmiljöer det gäller och var i landet vi befinner oss”.

Christer Johansson gör bedömningen att en betydande del av dessa 600 000-1,6 miljoner häckningar ändå spolieras av skogsbruket under häckningstid”.

Han berättar också att Birdlife Sverige håller på att ta fram ett program för fågelskydd och naturvård där man preliminärt kommer att kräva att skogsbruksåtgärder ska minimeras under fåglarnas häckningstid.

Läs också: Inte för sent sätta upp holkar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen