Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 april 2019

Får man plocka påskris i naturen?

Till påsk hör traditionen att dekorera hemmet med påskris. Men du som planerar att ge dig ut i naturen för att plocka kvistar bör ha koll på lagstiftningen.

 Du får inte bryta av kvistar eller grenar från levande träd, enligt lag.
Du får inte bryta av kvistar eller grenar från levande träd, enligt lag. FOTO: iStock

Allemansrätten innebär att man får vistas fritt i skog och mark – med viss försiktighet. Till skillnad mot vad man kanske kan tro, så ger allemansrätten inte dig rätt att plocka kvistar ute i naturen. I brottsbalkens 12:e kapitel står att man inte får skada växande träd och grenar.

– Det enda du får plocka i naturen är icke fridlysta blommor, bär och svamp. Du får inte bryta kvistar från levande träd, säger Sanja Kuruzovic, handläggare på Naturvårdsverket.

Läs också: Rengör och reparera altanen – så gör du

Förbjudet plocka grenar

Enligt brottsbalken är det förbjudet att ta kvistar av växande träd, ris, grenar, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda. Den som bryter mot lagen kan dömas för skadegörelse där såväl böter som fängelse ingår i straffskalan.

Kan plocka från marken

Däremot kan du plocka en mindre mängd kvistar som trillat ner på marken.

– En påminnelse är dock att inom skyddade områden, naturreservat och nationalparker, så kan det finnas särskilda föreskrifter om att man inte får plocka någonting alls, säger Sanja Kuruzovic.

Be markägaren om tillstånd

Man kan också fråga markägaren om lov för att få plocka grenar.

– Men man får inte göra en större åverkan på naturen. Om man har markägarens tillstånd att plocka en mindre mängd kvistar från ett specifikt träd så är det okej.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen