Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 31 juli 2019

Lasse stöttes bort som lamm – fick två hundpappor

När Lasse stöttes bort som lamm tog hundarna Hero och Vinston över föräldrarollen. I dag är Lasse lika hemma i köket som i fårhagen.

På Liljegården i Örkelljunga bor den kastrerade baggen Lasse tillsammans med ett tjugotal andra får. Fast, han är lite speciell.

När Lasse föddes för tre år sedan ville mamman inte ha honom. Hon buffade våldsamt bort Lasse varpå Ingela Olrup Larsen och Jörgen Larsen bestämde sig för att ta in det lilla lammet i sitt kök.

– Han togs snabbt an av våra två hanhundar och fick bo i korgen hos dem. Det var en glädje att se hur de slickade och gjorde rent Lasse som om han vore deras valp, berättar Ingela.

 Fåret Lasse stöttes bort som liten och växte upp med två hundpappor i Ingela Olrup Larsen och maken Jörgen Larsens hus.
Fåret Lasse stöttes bort som liten och växte upp med två hundpappor i Ingela Olrup Larsen och maken Jörgen Larsens hus. FOTO: Privat

Se filmen! Här hjälper älgkon sin nyfödda kalv över bilvägen

Blev rumsren

Ingela och Jörgen la ut tidningar på golvet som Lasse duktigt använde som potta. De gjorde plats för honom i tv-soffan där han kröp upp tillsammans med vorstehn Hero och schäfern Vinston.

 Som liten åt Lasse mat ur hundskålar, precis som sina hundpappor.
Som liten åt Lasse mat ur hundskålar, precis som sina hundpappor. FOTO: Privat

Lasse blev sjuk med fara för sitt liv som liten men kryade på sig efter en penicillinkur och nappning. Ingela och Jörgen testade att sätta ut honom i fårhagen igen efter tre veckor i huset och märkte att han inte riktigt trivdes.

– Vi ville ge honom ett fårliv, men det gick sådär, säger Ingela.

Lasse räddades från slakt

Så småningom skulle lammen slaktas men Lasse hade blivit en alldeles för kär familjemedlem. Paret bestämde sig för att behålla Lasse och låta honom leva med både hundarna och de andra fåren.

– Nu lever Lasse ute men han kommer lunkande som en hund när vi kallar. Han tror att min man är hans mamma. När maken går ut i hagen är det bara han som gäller och Lasse går bredvid honom när han stängslar.

I dag har en av Lasses hundpappor, Hero, gått bort och paret har skaffat en ny schäfer som inte är lika förtjust i Lasse.

– Så det går tyvärr inte att ha dem två inne i huset samtidigt, säger Ingela.

Äter helst knäckebröd

I en video på Liljegårdens Instagramkonto syns hur Lasse vant går in i köket och bjuds på sitt favoritsnacks knäckebröd.

Det händer att Ingela och Jörgen släpper ut alla fåren i trädgården för att äta på gräsmattan. Om de då öppnar köksfönstret för att kalla på Lasse kommer han med hela gänget bakom sig för att få knäckebröd. Men innanför tröskeln kommer bara Lasse.

– Lasse är en stor klump som alltid kommer att vara liten i våra ögon, säger Ingela.

Läs också: Igelkottsrestaurangen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen