Fårklipparen Jacob är fårens friskvårdscoach
Innan saxen går igång känner händerna vant genom kroppen, från tänderna och juvren till hullet över ryggslutet.
Fårklipparen Jacob Martinell-Funch från Kil är flockens friskvårdscoach.
Här sitter ett får och kan inte annat. Just den här tackan heter M och är vanligtvis en karsk dam, den lilla flockens chef. Nu sitter hon lite snett på lagårdsgolvet mellan Jacobs knän och ser häpen ut.
Inte underligt för hon kom dit i ett huj för Jacob kan konsten att sätta ett får. Ett enkelt handgrepp, sedan tar han ett steg tillbaka så sitter hon där, vilande på ena skinkan.
– Får vill luta sig mot varandra. Det märker du om du går in i en flock. Det beteendet kan man använda sig av för att få fåret att sätta sig ner, berättar han.
Råd som gör skillnad
Bakom honom hänger den elektriska fårsaxen men den får hänga en stund till. Jacob kikar på tackans tänder och känner genom hela hennes kropp för att få en snabb känsla av hur hon mår.
– Jag ger fårägarna råd om hur de ska ta hand om djuren och jag säger det som behöver sägas även om folk inte gillar det. Det ingår. Fårklipparen är ofta den ende som ser hela flocken när det inte är något akut. När veterinären kallas in är det ofta för att lösa ett problem som redan är ett faktum.
M får godkänt. Fast hon är gammal har hon alla tänder i behåll, hullet är helt okej och juvren är fria från knölar.
Lanolin i ullen
Saxen slamrar igång och Jacob klipper vant under hakan, magen, över ryggen och runt till andra sidan. Då och då doppar han saxens skär i en mjölkvit lösning som hindrar skären från att klibba ihop av lanolinet i ullen.
Ullen kastas iväg en bit bort på golvet. Just den här gången ska den inte spinnas till garn.
– Om ullen ska spinnas får man klippa annorlunda så jag frågar alltid först, förklarar Jacob.
Ett fint ullgarn börjar hos en skicklig klippare som klipper så att de långa längderna hålls intakta. Om saxen får nafsa i ullen blir den full av korta fibrer som gör garnet svårspunnet, ojämnt och stickigt.
Läs också: Mångsysslarna på Ängavallen: Vi drivs av kärlek till djuren
Från nos till klöv
Jacob lärde sig klippa får som ung och när han och hustrun Sofia köpte sin gård i Kil upptäckte de att just fårklippning passade perfekt in i mixen av verksamhet tillsammans med byggnadsvårdsjobb, kurser och trädvård.
– Jag märkte att många fårklippare sa nej till kunder med små flockar. Där fanns en marknad för oss, berättar Jacob.
Han planerar resorna ut med sin skåpbil så att han tar så många kunder som möjligt på varje tur.
Det kan vänta tre får eller hundra på klippning. På varje gårdsplan kliver han ut med helt ren overall, rena skor och med sterila verktyg. Inga smittämnen ska kunna transportera sig mellan kundernas fårflockar.
Ger ägarna tips och råd
M har blivit kortklippt på bara några minuter men än är inte äventyret över. Jacob ger varje får en pedikyr, samtidigt visar han fårägarna hur det går till. Tackan ligger på sidan på golvet medan Jacob verkar klövarna.
Den hårda, yttre delen av klöven har vuxit så att den täcker en del av den mjuka klöven innanför. Jacob klipper vant bort det överväxta så att det inte kan samlas smuts där under som skadar fårets fötter.
Tackan M har resignerat så till den milda grad att hon inte ens orkar stänga munnen, tungan har slunkit ut och hänger mot golvet. Det säger ”knipp, knipp” när klövarna blir rena, jämna och släta.
Kaffe till pappersjobbet
Det har inte ens gått 10 minuter sedan Jacob hämtade M i stallet och nu går han tillbaka med henne mellan knäna. Han lyfter under huvudet och hon trippar på bakbenen. Så vaggar de ut tillsammans.
– Man ska aldrig lyfta ett får i ullen. Det gör ont, som om du själv blev lyft i håret, hojtar Jacob över axeln.
Han hämtar nästa får och sen nästa. Sätter fåret, kollar, klipper, tippar omkull och fixar fötterna. Sätter, kollar, klipper, tippar igen och igen.
När sista fåret vaggas ut får Jacob frågan: Kaffe på det?
– Jajamen! Kaffe och småprat om flocken medan vi klarar av pappersjobbet. Det ingår det också.
Fakta fårklippning
- Får klipps oftast två gånger per år, en gång på våren före lamningen och en gång på hösten.
- Klippningen kan göras med fåret sittande på golvet, det kan också klippas stående i en klippstol. Den används till exempel när man ska klippa dräktiga tackor eller om den som klipper är ovan.
- Ullen från höstklippningen är den finaste. Den har vuxit till när fåren gått ute i sol och regn under sommaren.
- Ullen kan användas för tovning, som fyllning i täcken och för att spinna garn. Ull av sämre kvalitet används också ofta som täckning mot ogräs i trädgårdar.
Kort om klipparen
Namn: Jacob Martinell-Funch.
Bor: På Fjällsäter Kulturgård i Kil.
Familj: Hustrun Sofia och barnen Lovisa, 9 år, Vidar, 7,5 år, Tiril, 6 år, Atle, 4,5 år och Sander, 2,5 år.
Se filmen: Lär dig konsten att verka fårets klövar
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.