Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 februari 2020

Så här högt upp i landet har fästingen spritt sig

Trodde du att Norrland var förskonat? Fel tyvärr. Tack vare allmänhetens hjälp vet nu forskarna att fästingar finns ända upp i Norrbottens län.

 En vuxen individ av arten vanlig fästing. Det är framför allt den arten som hittats i norra Sverige, i alla kommuner utom Arjeplogs.
En vuxen individ av arten vanlig fästing. Det är framför allt den arten som hittats i norra Sverige, i alla kommuner utom Arjeplogs. FOTO: tt

Under 2018 och 2019 har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tagit hjälp av allmänheten för att undersöka förekomsten av fästingar i norra delen av Sverige.

Sommaren 2018 skickades det in cirka 4 200 fästingar från norr om Dalälven och sommaren 2019 närmare 1 000 fästingar från Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län.

Forskare på SVA har hittills undersökt 1 420 av dessa för att fastställa art och för att se om de bär på smitta.

Fästing på hund och katt

Nästan alla fästingar har plockats från hund och katt. En mindre del, cirka 10 procent, har plockats från människa.

Det visar sig att fästingar numera finns i hela norra Sverige. Det har skickats in fästingar från alla kommuner norr om Dalälven, med undantag för Arjeplogs kommun.

Hur fort har spridningen norrut i Sverige skett?

– Svårt att säga. Förr sa man att från Gävletrakten och norrut fanns det inte fästingar. Men vi vet att de länge funnits en bit upp längs Norrlandskusten. Nu har vi funnit att det finns fästingar även i inlandet samt längre norrut, säger forskaren Anna Omazic på SVA till Land.

Läs också: Detta behöver du veta om TBE-vaccinering

Fästingar hittade i Norrlands inland

Hon berättar att i tidigare undersökningar har mindre och avgränsade områden valts ut och därefter har man sökt fästingar i terrängen. Nackdelen är att detta bara utgjort enstaka ”stickprov”, som inte visat någon större bild.

– Nu har vi aktivt bett allmänheten skicka in fästingar, och då har vårt undersökningsområde varit från norr om Dalälven och norrut.

Av de undersökta 1 420 fästingarna har inga med TBE-smitta konstaterats hittills.

– Vi behöver konfirmera en del provresultat, så mer information kommer senare, säger Anna Omazic.

Däremot bär många av fästingarna på andra smittämnen, med borrelia i topp.

TBE måste anmälas

Anna Omazic känner inte till statistiken över sjukdomsfall från Norrland när det gäller fästingburna sjukdomar.

– Det är bara TBE som i det fallet är anmälningspliktig sjukdom, säger hon.

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att under 2019 anmäldes följande antal fall av TBE norr om Dalälven:

Dalarna 6 (denna siffra gäller dock hela Dalarnas län), Gävleborg 9, Jämtland 0, Västernorrland 0, Västerbotten 1 och Norrbotten 0.

Fästingar i fjällen

Anna Omazic tycker att människor i norra Sverige inte ska oroa sig för mycket över fästingspridningen.

– Men man ska vara noga med att titta igenom sin kropp samt katten och hunden. Den rutinen har man kanske inte i norr. Detta är ett viktigare budskap än att man ska vara orolig.

Hon säger att fästingar rimligen hittas i liknande miljöer som söderut. Det betyder skog och mark med högt gräs. Fjällvandrare behöver knappast bry sig alls.

– Nej, över trädgränsen ska det vara väldigt liten risk.

Läs också: Hund i bil – dessa regler gäller!

Fästingar från öst

Övervägande delen av de undersökta fästingarna var av arten vanlig fästing (‘Ixodes ricinus’). Högst 30 stycken har varit av den ganska nyligen påträffade arten tajgafästing (‘Ixodes persulcatus’). Den kommer österifrån, från Ryssland och Finland.

– Den kan bära med sig nya varianter av TBE-virus som vi inte har i Sverige, men vi har inte kommit så långt i våra undersökningar att vi vet om just dessa bar på någon smitta, säger Anna Omazic.

Hon berättar att även om mycket arbete återstår har man på SVA velat gå ut tidigt med resultat, eftersom många som hjälpt till med insamlandet har ringt och varit engagerade i frågan. Mer information kommer på Sva.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen