Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 juli 2017

Fästingmedel för hundar granskat - förbjuds inte

Ett av storsäljarna bland fästingmedel för hundar - Bravecto - har granskats eftersom man misstänkte att det fanns risk för biverkningar. Nu är granskningen klar och medlet får fortsätta säljas utan några restriktioner.

 Fästingmedel för hundar granskat, måste vara tydligare med risken för biverkningar.
Fästingmedel för hundar granskat, måste vara tydligare med risken för biverkningar. FOTO: Istock

Det var efter misstankar om att medlet kunde ge upphov till allvarliga biverkningar som fästingmedlet granskades i en så kallad riktad granskning berättar ATL.

Enligt bipacksedeln för Bravecto så kan fästingmedlet ge upphov till bland annat kräkningar och diarréer men misstanke fanns om att medlet kunde ge värre biverkningar – det rapporterades om kramper och beteenderubbningar.

Måste berätta om biverkningar

Efter att medlet nu har granskats så konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten att medlet inte utgör någon allvarlig fara för hundarna men att tillverkaren måste berätta om riskerna för allvarliga biverkningar ännu tydligare.

”Det blir inget förbud mot fästingmedlet Bravecto. Däremot ska bipacksedeln uppdateras med att medlet kan orsaka anfall/konvulsioner, enligt ett färskt beslut från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.”, skriver ATL.

Läs också: Biverkningar av fästingmedel ökar – nu ska de granskas

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen