Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 april 2020

Efter milda vintern – så blir årets fästingsäsong

Fästingarna gynnas av den extremt milda vintern. Nu är det viktigt att vaccinera sig mot TBE trots den ansträngda sjukvården.

 Fästingsäsongen 2020 tros bli rik på fästing. Coronakrisen kan också ställa till det med vaccinationer.
Fästingsäsongen 2020 tros bli rik på fästing. Coronakrisen kan också ställa till det med vaccinationer. FOTO: tt

Den mildaste vintern på år och dag har varit en dröm för fästingarna. Inte nog med att många överlevt, de har dessutom blivit aktiva tidigare än vanligt. Fästingar är vanligtvis aktiva vid temperaturer över fem plusgrader.

– Det är svårt att säga än så länge, men den senaste vintern har gett förutsättningar för att det ska bli en fästingrik sommar. Temperaturen har gjort att de hunnit med ett stadium till, säger fästingexperten Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola till Expressen.

Läs också: Gör så här med fästingbett

TBE i januari

Redan i januari rapporterades årets första fall av den fästingburna sjukdomen TBE till Folkhälsomyndigheten, skriver hälsosajten Doktorn.com.

Utbrottet av virussjukdomen Covid-19 ger troligen negativa konsekvenser i årets fästingsäsong.

Dels kommer fler svenskar att semestra i Sverige, och i många fall vistas mer i naturen, vilket bör ge fler människor fästingbett än tidigare somrar.

Dels riskerar vaccinationsmöjligheterna att begränsas när Covid-19-trycket har ökat på vårdcentralerna. Och att besöka vaccinationskliniker och vaccinationsbussar riskerar att bli svårare när vi rekommenderas att hålla avstånd till andra.

Åker inte ut i år

– Här nere brukar vi regelbundet åka ut och vaccinera stora populationer i riskområden och det kommer vi inte göra i år. Vi lägger det mer på enskilda att bevaka och säga till om man vill ha vaccination, säger Berglund till Expressen.

En del kliniker har dock kösystem och även vaccinationer utomhus, och vid besök på en fästingbuss är det lätt att hålla avstånd till andra. Även fästingbussar har också ofta kösystem med tidsbeställning i förväg.

Läs också: Nylonstrumpor funkar – mot fästingar

Så hittar du en fästingbuss

Det finns flera aktörer som vaccinerar från buss. Det finns ingen samordning bland dessa, så lättast att hitta någon är att söka på näten med orden ”fästingbuss” och din kommuns namn.

Symtom på TBE

Tidiga tecken på TBE är ofta vaga av typen huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Upp till en tredjedel drabbas av hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation vilket kan leda till svårare symtom.

Men TBE går alltså att vaccinera sig mot. Det krävs tre sprutor med några månaders mellanrum. Visst skydd uppnås redan efter första sprutan.

Vaccin mot borrelia

Borrelia går inte att vaccinera sig mot. Håll utkik efter växande hudrodnad runt fästingbettet. Sök vård, så att du kan få antibiotika så tidigt som möjligt.

  • Riskområden TBE

TBE har ökat i Sverige under flera år och en anledning är att fästingar numera finns i nästan hela landet. I vissa områden är dock risken större att fästingar bär på TBE:

  • Östra Svealand. Särskilt kustområdena, men även Mälardalen och ner i Södermanland.
  • Runt Vänern och Vättern.
  • Bohuslän.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen