Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 november 2015

Fem saker bönder kan göra för att hjälpa hotade småfåglar

Lärkan sjunger högt i skyn? Inte så många som förr. Det är så illa att den faktiskt är rödlistad. Men nu ska bönder få tips om hur de enkelt ska hjälpa den och andra kära fåglar.

Modernt och storskaligt jordbruk och fåglar går dåligt ihop. Till exempel häckar idag mindre än hälften så många sånglärkor i Sverige som för 30 år sedan.

Orsakerna är många. Till exempel har dikesrenar och åkerholmar försvunnit och därmed platser där småfåglar kan bygga bo och söka mat.

Jordbruksverket har nu gett skriften ”Gynna fåglar”, författad av Petter Haldén vid Hushållningssällskapet, om hur lantbrukare kan hjälpa fåglarna. Förutom den glädje de skänker genom sin sång och genom att bara finnas, gör de nytta bland annat genom att äta skadeinsekter.

I skriften, som kan laddas ned från Jordbruksverkets webbsida, finns råd om allt från att lägga mark i träda till att renovera tegeltak. Vi bad Petter Haldén att ur skriften välja fem råd som gör så mycket nytta som möjligt för insatsen. Efter en del funderande gav han dessa:

1. Gör lärkrutor i höstvete

Lärkruta. Foto: PETTER HALDÉN
Lärkruta. Foto: PETTER HALDÉN

Lyft/stäng av såmaskinen på en 4-6 meter lång sträcka. Två rutor per hektar är lagom. Rutorna gödslas och bekämpas som fältet i övrigt. I rutorna hittar sånglärkan insekter till sina ungar.

2. Spara buskar och träd

Spara en buske här och där. Foto: PETTER HALDÉN
Spara en buske här och där. Foto: PETTER HALDÉN

Spara enstaka buskar och träd i dikes- och fältkanter, minst på var 100:e meter. Småfåglar som buskskvätta, törnsångare, gräshoppssångare och gulsparv använder dessa som sångplats och boplats och även som utsiktspunkt för att hitta insekter.

3. Vårda/anlägg våtmark

Sugen på att anlägga en våtmark? Foto: SÖREN ERIKSSON
Sugen på att anlägga en våtmark? Foto: SÖREN ERIKSSON

Mer vatten behövs i landskapet. Även små våtmarker som märgelgravar, fosfordammar och branddammar ger liv åt insekter och fåglar. På många håll finns utdikade sjöar, som kan förvandlas till myllrande våtmarker. Tips på tillvägagångssätt och goda exempel finns på www.vatmarksguiden.se. Bidrag kan sökas.

4. Städa inte för mycket

Sparat ogräs är mums för grönfinkar och andra fåglar. Foto: PETTER HALDÉN
Sparat ogräs är mums för grönfinkar och andra fåglar. Foto: PETTER HALDÉN

Uppskatta dina oskötta miljöer på gården, fåglarna gör det! Tistlar och kardborrar ger mat åt steglitser och andra finkar, döda träd ger mat åt hackspettar och bohål åt starar och mesar, vattenpussar på lerjord ger bomaterial åt svalor.

5. Mata fåglar på vintern

En kärve lockar gulsparv, och det finns ännu bättre sätt att mata. Foto: ALL OVER PRESS
En kärve lockar gulsparv, och det finns ännu bättre sätt att mata. Foto: ALL OVER PRESS

Gulsparvar gillar havre medan domherrar, mesar och finkar gillar solros- och hampfrön. Hackspettar vill ha talgbollar. Trastar och sidensvansar gillar äpplen och annan frukt. Vårvintern är en viktig tid att mata!

—–

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen