Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 februari 2019

Fem tidiga vårfåglar – känner du igen dem?

Nu kommer vårfåglarna på bred front. I södra Sverige spelar redan ringduvorna för fullt. Land presenterar fem av de tidigaste återvändarna.

Nu är det första inflödet av vårfåglar i full gång. De som kommer nu är så kallade kortflyttare.

De har tillbringat den kallaste delen av vintern i nordvästra Europa. Det gäller framför allt Danmark, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Belgien och norra Frankrike.

Läs också: Pollensäsongen kan bli värsta på 45 år

Vänder om det blir kallt

De reagerar på mildvädret och drar sig norrut när de tycker att det är drägligt. Kommer bakslag i form av snö och kyla, så kan de tillfälligt dra sig något söderut igen.

Långflyttarna kommer senare. De övervintrar i framför allt Afrika och brukar återvända i slutet av april och i maj.

5 tidiga vårfåglar

 Ringduva.
Ringduva. FOTO: shutterstock

Ringduva

Hörs redan i södra Sverige. Det femstaviga spellätet är typiskt: ”doo-doo-doo-do…do”. Ses redan spelflyga genom att flaxa uppåt och dala nedåt på stela vingar. Typiskt kännetecken är den vita ”ringen” på halsen.

 Skogsduva.
Skogsduva. FOTO: shutterstock

Skogsduva

Anonym duva som till och med kan vara något tidigare än ringduvan. Tvåstavigt spelläte, ofta i långa ramsor: oo-o, oo-o, oo-o (osv).

 Sångsvan.
Sångsvan. FOTO: shutterstock

Sångsvan

Kan ses övervintra även i södra Sverige, och drar sig norrut där den hittar öppet vatten. Skiljs från knölsvanen på sin gula näbb, plus att den har ett trumpetande läte till skillnad från knölsvanen som mest är tyst. En annan olikhet är att vingslagen är ljudlösa till skillnad från knölsvanens sjungande vingslag.

 Tofsvipa.
Tofsvipa. FOTO: shutterstock

Tofsvipa

En mycket tidig och väldigt tålig vårfågel. Redan i slutet av februari dimper den ner på fält och i våtmarker och låter höra sitt gälla och raspiga och liksom klagande läte.

 Sånglärka.
Sånglärka. FOTO: shutterstock

Sånglärka

Också en orädd och mycket tidig återvändare. Soliga dagar sjunger den i södra Sverige redan i februari. Överflygande fåglar känns annars igen på sitt torra och drillande lockläte: ”prrit” eller ”prrly”.

Läs också: Topplista från vinterns fågelräkning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen