Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 januari 2016

Finlands högsta berg kan bli högre – om Norge får bestämma

Vad skulle du önska i 100-årspresent? En bergstopp? Det är i alla fall vad många i Norge vill ge till Finland nästa år. Då skulle finnarna slippa ha sin högsta punkt i sluttningen till ett norskt berg.

Bild 1/2
Bild 2/2

Långt uppe i norr finns Finlands högsta punkt med sina stolta 1 324 meter över havet. Eller möjligen 1 325 meter, som är angivet på kartan här. Det något pinsamma är att denna plats är en del av sluttningen på en liten fjälltopp som har sin högsta punkt (1 331 meter över havet) cirka 100 meter in i Norge. Finlands högsta ”topp” ligger alltså på sluttningen till ett norskt berg.

Men detta vill många norrmän ändra på. En Facebook-kampanj som för länge sedan passerade 10 000 följare föreslår att Norge helt enkelt skänker bort en liten markplätt så att toppen hamnar i Finland. På det sättet skulle Finlands högsta punkt bli sju meter högre och utgöra en naturlig topp, en som man vill bestiga och sätta sin fot på.

I år fyller dessutom Finland 100 år som självständig nation, och den norska tanken är att en bergstopp skulle bli en perfekt jubileumsgåva.

Titta noga på den här bilden. Lands reporter Håkan Steen tog den påsken 2013. Den stora klumpen till vänster är ett röse som markerar Finlands högsta punkt idag (1 324 möh) precis vid Norges gräns. Långt borta till höger syns den topp (1 331 möh) som många norrmän nu vill skänka Finland.
Titta noga på den här bilden. Lands reporter Håkan Steen tog den påsken 2013. Den stora klumpen är det röse som markerar Finlands högsta punkt idag (1 324 möh), precis vid Norges gräns. Till höger, intill mannen i overall, syns den topp (1 331 möh) som många norrmän nu vill skänka Finland.

– Redan 1972, när jag var däruppe, tyckte jag att det var underligt att Finlands högsta punkt skulle ligga där i sluttningen, säger Björn Geirr Harsson, numera pensionerad chef för Kartverket i Norge.

Han tycker att det är en utmärkt idé att skänka bort marken och påpekar att det handlar om så litet, bara 0,015 kvadratkilometer, att varken Finlands eller Norges officiella landyta skulle behöva ändras.

– Det finns egentligen inget gott argument emot. Folk från hela världen har hört av sig och stöder tanken. Alla verkar vilja uppleva en sådan generositet, säger han till Land.se.

Finland kallar sin högsta punkt Halti och den allra högsta toppen på hela fjällmassivet ligger cirka en kilometer in på den norska sidan. Den toppen heter Ráisduottarháldi och är 1 361 meter över havet. Enligt oklara uppgifter i vissa media är det denna topp som föreslås bli en gåva till Finland, men så är alltså inte fallet.

Om ni tittar noga på kartan ser ni en liten triangel intill gränsen, snett upp till vänster om ordet ”Halti”. Det är området som Björn Geirr Harsson ritat in och vill se som jubileumsgåva när Finland.

Norges egen högsta topp är förstås på intet sätt hotat. Den heter Galdhöpiggen, är 2 469 meter över havet, och ligger långt söderut i Norge.

berget

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen