Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 1 oktober 2018

Fiskdöd hotar efter första höstregnen

När det efterlängtade höstregnet nu börjat falla riskerar vissa fiskar att få problem. Organiskt svavel kan sköljas ner i vattendragen och orsaka kraftig fiskdöd.

 Organiskt svavel kan sköljas ner i vattendragen och orsaka en surstöt som kan innebära kraftig fiskdöd.
Organiskt svavel kan sköljas ner i vattendragen och orsaka en surstöt som kan innebära kraftig fiskdöd. FOTO: IBL

Under sommarens torka sjönk grundvattennivåerna rejält, och i samband med det bröts organiskt material ned. När nu höst­regnen börjar dra in så frigörs ämnena och följer med ut i vattendrag och sjöar, skriver Dagens Nyheter. Vattnet blir brunare och surare, vilket drabbar känsliga arter som lax och öring.

Surstöt kan leda till fiskdöd

Hjalmar Laudon, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, säger till DN att det vid regn kan uppstå en så kallad surstöt – en plötslig höjning av surhetsgraden vilket ger låga pH-värden. Det kan medföra att rom av öring och lax inte kläcks och att känsliga bottenlevandedjur, som till exempel dagsländelarver, dör.

– Sådana här episoder kan leda till kraftig fiskdöd. Det har man sett tidigare i exempelvis Norge, säger Laudon.

Läs också: Kanalrensning orsakade fiskdöd

Osäkert hur länge effekten kvarstår

Grundvattenmagasinens kantzoner, det vill säga den sista miljön grundvattnet träffar på innan det blir ytvatten, är oftast rika på organiskt material just för att de i princip alltid är blöta. När det är torrt kommer syre åt ämnena och de bryts ner, vilket alltså hänt denna sommar.

Ingen vet dock hur långvarig effekten kan bli, men enligt Hjalmar Laudon har halterna efter tidigare torra somrar blivit högre och sen stannat under lång tid.

Källa: Havs – och vattenmyndigheten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen