Fiskdöd hotar efter första höstregnen
När det efterlängtade höstregnet nu börjat falla riskerar vissa fiskar att få problem. Organiskt svavel kan sköljas ner i vattendragen och orsaka kraftig fiskdöd.
Under sommarens torka sjönk grundvattennivåerna rejält, och i samband med det bröts organiskt material ned. När nu höstregnen börjar dra in så frigörs ämnena och följer med ut i vattendrag och sjöar, skriver Dagens Nyheter. Vattnet blir brunare och surare, vilket drabbar känsliga arter som lax och öring.
Surstöt kan leda till fiskdöd
Hjalmar Laudon, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, säger till DN att det vid regn kan uppstå en så kallad surstöt – en plötslig höjning av surhetsgraden vilket ger låga pH-värden. Det kan medföra att rom av öring och lax inte kläcks och att känsliga bottenlevandedjur, som till exempel dagsländelarver, dör.
– Sådana här episoder kan leda till kraftig fiskdöd. Det har man sett tidigare i exempelvis Norge, säger Laudon.
Läs också: Kanalrensning orsakade fiskdöd
Osäkert hur länge effekten kvarstår
Grundvattenmagasinens kantzoner, det vill säga den sista miljön grundvattnet träffar på innan det blir ytvatten, är oftast rika på organiskt material just för att de i princip alltid är blöta. När det är torrt kommer syre åt ämnena och de bryts ner, vilket alltså hänt denna sommar.
Ingen vet dock hur långvarig effekten kan bli, men enligt Hjalmar Laudon har halterna efter tidigare torra somrar blivit högre och sen stannat under lång tid.
Källa: Havs – och vattenmyndigheten
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.