Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 april 2019

Fiskestopp för Östersjötorsken

Situationen för Östersjötorsken har visat sig vara värre än befarat. Nu skickar Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Sportfiskarna ett öppet brev till regeringen med krav om ett omedelbart fiskestopp.

 Det krävs en rad åtgärder för att torsken i Östersjön ska kunna återhämta sig. Omedelbart fiskestopp är ett av kraven till regeringen.
Det krävs en rad åtgärder för att torsken i Östersjön ska kunna återhämta sig. Omedelbart fiskestopp är ett av kraven till regeringen. FOTO: MostPhotos

Det finns enligt organisationerna starka indikationer på att tillståndet för Östersjötorsken är långt mer allvarligt än befarat. I maj väntas internationella havsforskningsrådet, ICES, lämna sina riktlinjer inför torskfisket 2020, med rekommendationer om en nollkvot.

– Vi har fått en förhandsrapport om att läget just nu ser jätteallvarligt ut. Vi har länge pratat om att torsken är hotad, men nu handlar det inte bara om torskens överlevnad, utan att se till så vi inte får en total ekologisk krasch, säger Sven Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna.

Stopp för östra torskbeståndet

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Sportfiskarna kräver ett omedelbart fiskestopp på det östra torskbeståndet och en stängning av skarpsillsfisket i södra Östersjön (för att öka torskens tillgång till föda). I det öppna brevet uppmanas regeringen att verka för dessa nödåtgärder i EU-kommissionen.

– Politikerna är medvetna om problemet och det finns generellt inget motstånd, utan det handlar mer om åtgärder som kan ske inom ramen för EU:s fiskepolitik. Våra politiker måste agera gentemot EU-kommissionen och få ett stopp på fisket omedelbart, säger Sven Frohm.

Läs också: Så långt reser fiskpinnen – innan den hamnar på din tallrik

Allvarliga problem i torskbeståndet

 Övergödning i Östersjön har försämrat torskbeståndet.
Övergödning i Östersjön har försämrat torskbeståndet. FOTO: Bengt Ekman / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Problemen i Östersjön har länge varit kända. Det höga fisketrycket har selektivt plockat ut stora individer och skapat ett så kallat ”tusenbrödraskap” där allt för många lika stora fiskar konkurrerar om samma föda och får en hämmad tillväxt. Samma situation observerades vid Grand Banks i Kanada innan torskbeståndet där kollapsade i början av 1990-talet.

– Det är en uppenbar risk att det kan bli en långvarig nedgång för torskbestånden i Östersjön, precis som i Grand Banks. Över 20 år senare har torsken där inte återhämtat sig än, säger Sven Frohm.

Den utbredda bottendöden och syrebristen till följd av övergödningen i Östersjön har också kraftigt begränsat torskens födosök. Torsken i Östersjön är dessutom en unik art som är anpassad till bräckt vatten, vilket gör att den inte går att ersätta med bestånd från exempelvis Norge.

Ett hållbart fiskbestånd 2020

I regeringens så kallade januariavtal finns en punkt om att vara pådrivande i EU för att anpassa totala tillåtna fångster till fisktillgång i Östersjön. Detta för att det gemensamma EU-målet om hållbara fiskbestånd 2020 ska kunna uppnås. Enligt organisationerna är ett omedelbart stopp av torskfisket en nödvändig första åtgärd.

Läs hela brevet till regeringen här (obs: extern länk).

Vilken slags torsk ska man då välja i butiken?

– Grunden är att det ska vara MSC-märkt, då är den i första hand från Norge. MSC-märkningen innebär hållbart fiske och starkt bestånd, säger Sven Frohm på Sportfiskarna.

 Håll utkik efter den blåa MSC-märkningen i butiken.
Håll utkik efter den blåa MSC-märkningen i butiken. FOTO: MSC

På restaurangen kan du fråga om fisken är MSC- eller KRAV-märkt. På en del restauranger står det i menyn om fiskens ursprung.

Här kan du läsa mer om Krav-certifierad fisk.Här kan du läsa mer om MSC-märkningen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen