Fisket stoppas – laxfiskar mår dåligt i extrema värmen
Det varma sommarvädret är ett hot mot många fiskar. Framför allt är det rödingen samt äldre laxfiskar som riskerar att dö i det varma vattnet.
Under sommaren är det många som vill åka i väg och fiska. Men den här sommaren kan det bli svårt att göra det. I två populära älvar, Vindelälven och Byskeälven i Västerbotten, råder det fiskeförbud, vilket DN har rapporterat om.
Framför allt är det laxfiskar som mår dåligt av det varma vattnet. Allra tuffast är det för rödingen.
Värmen skapar stress
– Den är den fisk som är mest anpassad för kalla vatten och det finns en risk att de stryker med om den här värmen fortsätter. Även stora äldre laxfiskar ligger i riskzonen, säger Örjan Östman.
Han är docent vid SLU:s institution för akvatiska resurser och följer utvecklingen.
– Det varma vattnet gör att fiskarnas ämnesomsättning ökar och det skapar en stress. Det påverkar dem en hel del, säger Östman.
Läs också: Så kan du spara på vattnet
Gädda och mört mår bra
Det är inte alla fiskar som mår dåligt av det varma vattnet. Mört, gädda och framför allt abborre gynnas snarare av värmen.
– De blir mer rörliga och kan jaga mer föda. Även när det gäller yngel är det gynnsamt för framförallt abborren. Efter varma somrar ser vi ofta fler abborrar i våra sjöar, säger Östman.
Slutat sälja fiskekort
Problemen för laxfiskarna har lett till att man bland annat slutat att sälja fiskekort till flera älvar i Västerbotten.
Bo Brydsten, ordförande i Kraddsele samfällighetsförening, är den som stoppat försäljningen av fiskekort till Vindelälven och Byskeälven.
– Det kan komma att variera från dag till dag, men nu har vi haft stängt i fem dagar. Vi mäter vattentemperaturen varje morgon och tar beslut därefter, säger han.
Beslutet om att stoppa fisket handlar om fiskarna hälsa.
Några gällspikar
– De blir mer stressade när det är varmt och framför allt harren far illa i våra älvar. Det är stor risk att den fisken dör om den återsätts efter fiske, säger Brydsten.
Han är glad för att beslutet om fiskestoppet har respekterats så här långt.
– Det har varit några få gnällspikar, men de flesta respekterar att det är så här. Jag fick en hel del beröm också när jag tog beslutet i förra veckan. Vi har haft några enstaka tjuvfiskare, men det handlar nog mer om att man inte vet vad som gäller, säger Brydsten.
Läs också: Kolla – så blir vädret där du bor
Han hoppas förstås på svalare väder och att fisket ska komma i gång igen.
– Det är bäst för alla. Vi har en bland annat en fiskevärd anställd så det blir lite dumt för oss också.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.