Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 7 februari 2019

Fiskodlaren Christian köper mygg till hemgjort foder

Christian Nilsson i Vilhelmina vill köpa mygg. I det lokala annonsbladet söker han efter insekter till ett egentillverkat fiskfoder.

– Jag har alltid gått min egen väg, säger han.

 Christian Nilsson menar att det är ohållbart med fiskfoder som tillverkas av jordbruksgrödor. Insekter är i stället framtiden.
Christian Nilsson menar att det är ohållbart med fiskfoder som tillverkas av jordbruksgrödor. Insekter är i stället framtiden. FOTO: Privat

Idén kom i samband med att Christian Nilsson nyligen köpte upp en gammal nedlagd fiskeodling. Han driver eget inom besöksnäring och tillverkning av naturprodukter, och ser nu en chans att förena de två.

I odlingen tänker Christian att besökare ska kunna mata fisk med hemgjort foder, vilket Västerbottens-Kuriren också har skrivit om.

– Jag tror inte på att överkonsumera jordbruksgrödor. Det foder som finns i dag har stor andel soja, raps och majs i. Ska jag hålla fisk måste jag ha så bra foder som möjligt. Tanken är att jag ska tillverka det själv med mygg som bas.

Läs också: Därför älskar myggen just dig – och så slipper du undan

Fiskodling nytt besöksmål

Syftet med fiskodlingen är att få ett nytt besöksmål i Vilhelmina. Turismen är en stor intäktskälla och Christian Nilsson vill hjälpa till att få en levande ort.

Han ser stor potential i fiskodlingen. Barnfamiljer ska till exempel kunna köpa en fisk på rot som de kan åka och titta på och mata tills den växer sig stor.

– Folk ska kunna engagera sig i sina fiskar. För barn är det kul att se hur den hoppar och växer, säger han.

Tillverkar ovanliga produkter

Christian Nilsson har tillverkat ovanliga produkter förr. På sin hemsida säljer han en antiseptisk salva med bävergäll och en läderkräm med fett och oljor från björn, grävling och mink. Han har också ett egenframställt lockmedel med tjäderblod och knipägg till salu.

– Klart att det är lite utopiskt men jag har alltid gått min egen väg genom livet och velat prova kontroversiella saker, säger han.

Läs också: Mycket snö kan ge mycket mygg

Så mycket mygg behövs

Christian har räknat ut att han behöver en halv miljon mygg till ett kilo fiskfoder. Exakt hur mycket han är villig att betala för råvaran vet han inte ännu. Mycket beror på vilken respons annonsen får.

– Än så länge tror folk bara att jag driver. Men jag är seriös och vill väcka tankar. Så snart jag får in lite mygg kan jag börja laborera med receptet.

Högsäsongen för mygg dröjer ännu. Christian har därför skrivit att annonsen kan klippas ut och sparas.

– Kanske kan vi hjälpas åt och fånga in så mycket att vi får en myggfri skog i sommar, det skulle vara en bonuseffekt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen