Flera svenska fågelarter ökar kraftigt
Steglitsen är en vinnare. Den gynnas av klimatförändringarna och ökar starkt. Flera andra arter ökar också, medan några minskar.
Svensk Fågeltaxering vid Lunds universitet har sedan 1970-talet arbetat med inventeringar av fågelbestånden i Sverige. Med start förra året publicerar Birdlife Sverige en årlig rapport som bygger på dessa inventeringar.
Samarbetet är brett och innefattar även Naturvårdsverket, länsstyrelserna samt Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Läs också: Känner du igen Sveriges ugglor?
Frivilliga insatser
Resultaten bygger till stor del på den stora frivilliga insats som görs av fler än 700 inventerare över hela landet.
I årets rapport Sveriges fåglar 2019 framgår att det gått riktigt bra för flera arter det senaste decenniet. För bland annat dessa tio arter konstateras en ”kraftig ökning”:
Steglits
Sångsvan
Grågås
Fjällripa
Röd glada
Fjällvråk
Tornfalk
Hökuggla
Forsärla
Gransångare
En art som ökat exceptionellt, särskilt i Mälardalen, är steglits. Det svenska beståndet beräknas nu till cirka 44 000 par. För mindre än tio år sedan var siffran enligt rapporten Fåglarna i Sverige 16 000 par.
Läs också: 12 fakta om domherren
Gynnas av varmare klimat
– Vi vet inte exakt varför, men det är något i det moderna landskapet som passar steglitsen, säger Anders Wirdheim på Birdlife Sverige till Land.
– Det är ju också en varm art, så att säga. Den gynnas av klimatförändringarna, fortsätter han.
Några arter har gått kraftigt bakåt under senaste decenniet, bland annat ortolansparv och grönfink.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.