Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 september 2016

Flyger åt fel håll - nu är tajgasångaren på väg mot en säker död i havet

Denna höst invaderas Sverige av näpna små tajgasångare från Sibirien. De har flugit åt fel håll och de allra flesta kommer aldrig hem igen.

Liten är den, och samtidigt en riktig tuffing. Du som gillar fåglar ska just nu hålla öron och ögon öppna efter tajgasångare. Den är nästan lika liten som en kungsfågel och dess typiska beteende så här års är att rastlöst skutta omkring uppe i träden och locka med ett ljudligt ”tsuiist”.

Tajgasångaren häckar i Sibirien, bortom Uralbergen, och ska nu på hösten flytta till sina vinterkvarter i södra och sydöstra Asien. Men varje höst flyger en del ungfåglar åt fel håll och i år har vi ett osedvanligt stort inflöde av tajgasångare i Sverige. Mellan 1 och 25 september kom det in över 500 observationer till Artportalens rapportsystem.

– En anledning är säkert väderförhållandena, med starka ostliga vindar i norra Ryssland. Men den verkar också ha utvidgat sitt utbredningsområde västerut, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening – Birdlife Sweden.

Han berättar att de senaste höstarna har fågelskådare konstaterat allt fler tajgasångare i Sverige. De flyger sedan vidare västerut och Storbritannien brukar varje år ha ännu fler fynd än Sverige. Det kan vara så att en del av den sibiriska populationen av tajgasångare faktiskt är i färd med att försöka etablera en ny flyttningsriktning.

Ett tecken på det är att enstaka tajgasångare på senare år påträffats i Sverige även på våren, sjungande sina vårtrudelutter. Det kan röra sig om tajgasångare som lyckats övervintra i sydvästra Europa eller Nordafrika och som är på väg tillbaka till sina häckningsområden i norra Ryssland.

– Men det är bara någon promille som återvänder.

Den trista sanningen är att i princip alla de tajgasångare vi gläds åt i Sverige på höstarna obönhörligt går döden till mötes. Anders Wirdheim har vid ringmärkning själv flera gånger hållit denna bedårande lilla fågel i sin hand, och rörts av dess öde.

– Sorgligt nog dör nog nästan alla i Atlantens vågor, säger han.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen