Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 augusti 2016

Flygsoldaterna skyddade hotade svalor

Flygflottiljen F17 i Blekinge visade sig vara precis rätt plats för den hotade backsvalan att häcka på. Visserligen skulle militären använda deras sandhög till att bygga med, men det fick vänta till de små ungarna var på vingarna.

Flygflottiljen F17 i Blekinge har gjort en insats för den rödlistade fågelarten backsvala. Stora sandhögar som skulle användas vid ett hangarbygge, visade sig ha tagits i besittning av cirka 50 par backsvalor, som hade gjort gångar och byggt bo i de branta högarna.

Om sandhögarna skulle användas skulle det ha förstört häckningarna och tagit död på ägg och ungar. Natursidan.se skriver att man vid ett byggmöte beslutade att sandhögarna skulle få vara ifred tills svalorna häckat färdigt.

Resultatet blev att ett svalungar kom vingarna, och det är faktiskt inte första gången F17 värnar om dessa fåglar. Tidigare har man skapat lämpliga sandbrinkar i ett näraliggande gammalt grustag, och även där lyckades svalorna med häckningar i år.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen