Bli fågelskådare i vinter – arter som flyttar eller stannar
På hösten drar de flesta fåglar söderut. Passa på att lära dig dem som är kvar. Här är några arter du slipper tveka mellan.
Enligt Naturhistoriska riksmuseet ger sig cirka 85 procent av alla fågelindivider av från Sverige på hösten. Till exempel är alla arter av sångare och flugsnappare borta, liksom många arter av änder samt de flesta vadarfåglar.
Att många fåglar flyttar gör artbestämning lättare. Många arter kan räknas bort, eftersom de inte är här under vinterhalvåret.
Läs också: Bra skådarplatser – landskap för landskap
Om du till exempel misstänker att en liten fågel med svart banditmask och blågrått huvud är en törnskata, så glöm det. Titta en gång till och inse att det nog är en nötväcka.
Flyttar till Asien
Och en brungråspräcklig söt liten sparv är inte videsparv. Den har dragit till sydöstra Asien. Fundera på gråsparv istället, eller pilfink.
En del arter krånglar dock till det genom att dela upp sig. Många kungsfåglar flyttar, medan en del stannar. En del koltrastar flyttar och en del inte.
Andra arter flyttar en bit söder om Sverige, men några inom arten stannar i södra Sverige. Särskilt under milda vintrar kan till exempel många bofinkar och bergfinkar stanna i södra Sverige.
Vissa drar bara runt
Vissa flyttar inom Sverige, som strömstare och varfågel som flyttar från norr till söder. Och vissa arter drar runt i Sverige i jakt på föda, till exempel sidensvans och tallbit.
Men på det stora hela har du tillfälligt fått en mer behändig fågelfauna att utforska.
Nu blir de fåglar som är kvar lättare att se. Bladen försvinner från träden, vassar gulnar och glesas ut och landskapet blir mer öppet.
Läs också: Fåglarna äter ur hennes hand
Följande fåglar är INTE här på vintern:
- Sångare
- Tärnor
- Vadarfåglar
- Svalor
- Piplärkor
- Ärlor
- Flugsnappare
- Skogsduva (enstaka KAN dock stanna i sydligaste Sverige)
- Bivråk
- Ängshök
- Fiskgjuse
- Lärkfalk
- Småfläckig sumphöna
- Kornknarr
- Tornseglare
- Nattskärra
- Göktyta
- Näktergal
- Rödstjärt
- Buskskvätta
- Stenskvätta
- Sommargylling
- Törnskata
- Videsparv
- Dvärgsparv
- Blåhake
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.