Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 maj 2018

Följ med på orrspel på norrländsk myr

Närmare naturen kommer man inte. Tänk att sova i tält intill orrarnas myr och vänta på morgonens bubblande spel. Och vakna till norrsken!

 När dagen gryr är det redan full fart på orrmyren. Slagsmålen kommer igång.
När dagen gryr är det redan full fart på orrmyren. Slagsmålen kommer igång. FOTO: Rolf Segerstedt

Just nu bubblar det av vårkänslor i naturen. Kanske bubblar det allra mest på orrmyrarna. Under slutet av april och en vecka in i maj sker crescendot i en storslagen sång- och dansföreställning.

Jag vill inte missa chansen att vara på plats på min egen orrmyr i Västerbotten och den här sena aprilkvällen skiner de sista solstrålarna när jag vandrar den knappa kilometern in till myren. Det är snö kvar och ganska blött innan jag hittar fram till min lite torrare fasta mark intill en liten martall.

Spår i snön

På snön syns spåren efter orrarna och det ger förhoppningar om en spännande morgon. Jag reser tältet direkt och rullar ut sovsäcken.

Läs också: Semesterpärlor i svensk natur

 Innan de sista solstrålarna försvinner har jag fått upp tältet som blir mitt hem för natten inför morgonens föreställning på orrmyren.
Innan de sista solstrålarna försvinner har jag fått upp tältet som blir mitt hem för natten inför morgonens föreställning på orrmyren.

I stillheten hörs många ljud. Några sångsvanar trumpetar en bit bort, två tranor tutar högljutt och när det blir mörkt börjar pärlugglan ropa sin ramsa ”po-po-po-po-po”.

Efter ett par timmar vaknar jag och går ut och ser ljusskenet från norr. I natt är det klart och norrskenet lyser över myren och mig. När det försvagas ålar jag mig på nytt ner i sovsäcken och somnar om.

Efter ett par timmar rasslar det till utanför tältet. Den första orren anländer och sätter sig i toppen på tallen intill tältet. Ett svagt bubblande kutter hörs, den verkar spelsugen.

Läs också: Lär dig vårfåglarnas läten

Liknar stridsvagnar

Efter ytterligare en timme har fler tuppar anlänt och rör sig på myren. Jag kikar ut och ser några mörka skuggor röra sig. Kuttret ökar.

Det ljusnar något och tupparna syns tydligare. De går mest runt på sin utvalda spelplats, och framåtböjda ser de nästan ut som små stridsvagnar. Tupparna bevakar sin del av ”dansbanan” och ibland hoppar de till och väser ett blåsande ljud, ”pysch-pysssch”.

Cirka femton tuppar är på plats när de första solstrålarna lyser in på den frostiga marken. Tupparna ryker ihop och slåss på riktigt, annars brukar de mest markera anfall.

Hönorna kommer!

Efter en stund förstår jag att den här morgonen är hönorna på gång, deras kackel hörs från skogen. En halvtimme senare har ett tiotal hönor flugit in bland tupparna, som spelar för full hals och med stor kraft. Hönveckan har börjat och det är dags för parning.

Föreställningen pågår till niotiden på morgonen. Då har hönorna flugit iväg och tupparna sänker stjärten och börjar picka efter tranbär och annat ätbart på myren, medan de drar sig in mot skogen.

Läs också: Gulliga djurungar i naturen

FOTO: Rolf Segerstedt

Orren är ojämnt spridd över landet. Saknas i jordbruksbygder, på kalfjället och på Öland. Vanligast i Norrland, betydligt ovanligare i södra Sverige där arten minskat sedan 1970-talet. ”Populationen är livskraftig”, enligt Artdatabanken.

Orrarna spelar under perioden mars–maj, intensivast under slutet av april och början av maj, men orrspel kan höras under större delen av året.

I södra Sverige, med brist på större öppna spelplatser och glesa populationer, är det vanligt med spel från ensamma tuppar i träd.

Läs också: Sex nya fågelarter i Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen