Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 mars 2020

För barnen är skogen mer än bara pengar

En stor studie visar att barn i Sverige vet mycket om skogen. De tycker att den har ett värde i sig själv. Forskarna ser detta som viktigt när framtida skogsbruk planeras.

 Äventyr, lek, klättring, blommor och djur. Det är viktiga saker för barnen när det gäller skog.
Äventyr, lek, klättring, blommor och djur. Det är viktiga saker för barnen när det gäller skog. FOTO: Istock

I en studie där totalt 403 elever i åldern 10-12 år i svenska skolor deltog, har forskare från Lunds universitet undersökt hur eleverna värdesätter skog.

Barnen fick svara på frågor om skogens betydelse för samhället och om vilka relationer och upplevelser de hade själva när det gäller skog.

Forskarna kom fram till att barnen såg betydligt fler värden i skogen än enbart materiella, även om de i många fall visste mycket om skogstjänster som ger trämaterial och energi.

Läs också: Nyttan av 20 minuter i skogen

Biologisk mångfald

Studien visar att barnen ”har god kunskap om och respekt för skogens betydelse för vår hälsa och välbefinnande, men också om skogens värde i sig själv.” De kände i hög utsträckning också till skogens betydelse för biologisk mångfald.

Skogen visar sig också ha stor betydelse för barnen genom att ge möjligheten till ”äventyr” kopplade till träden, blommorna och djuren som kan upptäckas där. De tycker att de där kan ”slappna av, komma bort från vardagen och vara sig själva”.

”Lyssna på de unga”

”Det pågår just nu stora diskussioner i samhället om framtidens skogsbruk och dess roll i klimatomställningen, därför är det extra viktigt att lyssna på den yngre generationen och få förståelse för hur de värdesätter skogen eftersom de beslut vi tar idag har betydelse för flera generationer framöver”, säger Sara Brogaard, en av forskarna i ett pressmeddelande.

Forskarna såg också skillnader i barnens relation till och värdering av skogen, och att det delvis kan kopplas till deras socioekonomiska bakgrunder och tidigare upplevelser. En del barn var helt enkelt rädda för skogen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen