Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 juni 2018

”Förbjud odlandet av vresrosor!”

Vresrosen med sina rosa blommor och röda nypon är en invasiv art i Sverige. Den sprider sig okontrollerat och bör bekämpas, anser en botanist på Artdatabanken.

 Vresrosen är en invasiv art i Sverige. Den sprider sig okontrollerat och bör bekämpas, anser en botanist på Artdatabanken.
Vresrosen är en invasiv art i Sverige. Den sprider sig okontrollerat och bör bekämpas, anser en botanist på Artdatabanken. FOTO: IBL

Vresrosen bör vara med på den nationella lista över invasiva arter som Naturvårdsverket håller på att arbeta fram. Det säger Mora Aronsson, botanist på Artdatabanken, till Vetenskapsradion.

En invasiv art är enligt Nationalencyklopedin en introducerad och ”icke ursprunglig art vilken påverkar det ekosystem som arten koloniserar”. Några exempel på invasiva arter i Sverige är mink, mördarsnigel och växten parkslide.

Läs också: Så blir du av med lupinen

Längs Västkusten

Vresrosen, som bildar stora buskbestånd som bär taggar och stora nypon, sprider sig snabbt i naturen och slår ut andra arter. Särskilt längs Skånes kuster och längs Västkusten sprider sig växten, enligt Vetenskapsradion.

Ändå finns den inte med på EU:s lista över invasiva arter som ska bekämpas. Det är till och med så att den säljs som trädgårdsväxt här i Sverige.

Läs också: Den hatade parksliden kan bekämpas

Fler invasiva växter

– Vresrosor bör inte tillåtas att odlas. Det är inte lätt att göra sig av med den. Kostnaderna är redan höga med att hålla naturreservat någorlunda fria, säger Mora Aronsson till Vetenskapsradion.

Han tycker också att parkslide, lupiner, häckoxbär och dammväxten sjögull ska med på den svenska listan över invasiva växter.

– En del växter som är invasiva i här uppe i Norden beter sig mycket beskedligare i Sydeuropa. Så därför hamnar de inte på EU:s lista över invasiva arter som ska bekämpas, säger Mora Aronsson.

Läs också: Oönskad fisk är god att äta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen