Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 november 2018

Förbluffande! Det här visste du (säkert) inte om spindlar

Ett djur med åtta ben som både har ögon i nacken och klarar sig utan några ben. Här är 8 fakta du (säkert) inte visste om spindlar.

 Hoppspindelns syn är mycket bra och dess speciella ögon skapar 360 graders synfält.
Hoppspindelns syn är mycket bra och dess speciella ögon skapar 360 graders synfält. FOTO: Mostphotos

1. Spindlar är en ordning i klassen spindeldjur, som i sin tur hör till leddjuren. De känns igen på de åtta benen och på att kroppen är tydligt tvådelad.

2. De saknar insekternas vingar och antenner men har två så kallade pedipalper längst fram på kroppen. Dessa, samt frambenen, har särskilda receptorer för bland annat lukt och smak. Hannarna använder också palperna vid parningen för att föra över spermier till honan.

Läs också: Därför ska du inte ha ihjäl spindlar

3. Cirka 735 spindelarter lever i Sverige. Vanligast är täckvävarspindlarna med över 300 arter. De är vanligen mycket små och väver mattliknande nät i gräs- och buskmark.

4. De flesta spindlar lever på land. Vår svenska vattenspindel lever och jagar dock i sjöar där den bor i en luftfylld dykarklocka av silke.

5. De flesta spindelungar kan flyga i väg som burna av en luftballong genom att spinna ett sjok av tunna trådar som låter spindeln lyfta med luftströmmarna.

Läs också: Därför är spindeln din ekologiska superhjälte (LRF Premium)

6. Olika sorters spindlar fångar sina byten på olika sätt. Hjulspindeln kallas just för hjulspindel för att den bygger hjulformade nät. Labyrintspindeln bygger ett trattformat bo som mynnar i ett fångstnät. Trattens smalaste del fungerar som en bakdörr ut i vegetationen nedanför nätet, så att spindeln kan smita om fara hotar.

 Spindlar har en viktig funktion i ekosystemet och har många intressanta sätt att överleva i naturen.
Spindlar har en viktig funktion i ekosystemet och har många intressanta sätt att överleva i naturen. FOTO: Mostphotos

7. De flesta spindlar ser ganska dåligt, men inte hoppspindeln. Den har åtta ögon som sitter i en krans runt huvudet så att den har 360 graders synfält.

8. Spindlar har ben i reserv och kan i likhet med en del ödlor, som tappar svanen för att komma undan rovdjur, offra ett ben. En försvagad led närmast kroppen gör att benet går av om ett rovdjur griper tag i det och spindeln rycker sig loss.

Läs också: Därför har du mycket spindlar hemma och så håller du dem borta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen