Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 januari 2017

Fördubblad tystnad ska dra turister till Västerbotten

Stora och tysta skogar har stort värde för människans välbefinnande. En av landets finaste urskogar får ökat skydd när Björnlandets nationalpark i Västerbotten blir dubbelt så stor.

FOTO: Stefan Arvegård

Västerbottens län har en enda nationalpark, Björnlandet nära Fredrika i Åsele kommun. Regeringen har nu godkänt förslaget att öka storleken från 1 143 till 2 369 hektar, alltså drygt en fördubbling.

SVT Västerbotten skriver att nationalparken är en av landets mest värdefulla och skyddsvärda urskogar. Den föreslagna utvidgningen omfattar ett bergsmassiv med en enligt Naturvårdsverket ”dramatiska dalgång i mitten”.

Viktig samhällsnytta

Forskning visar att behovet av sådana här tysta miljöer blir allt större och att de ska ses som samhällsnytta. En utvidgad nationalpark kan också ge samhällsnytta i form av ett ökat antal besökare.

– Det kan betyda att Björnlandet drar ännu mer turister och det ser jag som positivt för bygden, säger Fredrikabon Elisabeth Dahlberg till SVT Västerbotten.

I stora delar den nuvarande delen av nationalparken är älgjakt tillåten och detta ska också vara tillåtet i den utvidgade delen.

Om riksdagen godkänner förslaget blir det nyinvigning av Björnlandets nationalpark den 10 juni i år.

Även Tivedens nationalpark i norra Västergötland föreslås att utökas med 678 hektar till 2 030 hektar, med nyinvigning den 19 maj i år.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen