Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 augusti 2018

Forskare förutspår extremvärme närmaste fem åren

År 2018 blir sannolikt ett av klotets varmaste år i modern tid. Samtidigt som medeltemperaturen långsamt tickar uppåt, har forskare nu även kunnat förutspå att just de kommande fem åren kommer att bli onormalt varma.

 Forskare förutspår att de närmaste fem åren kommer att domineras av ovanligt höga temperaturer.
Forskare förutspår att de närmaste fem åren kommer att domineras av ovanligt höga temperaturer. FOTO: iStock

Forskarna, som är verksamma i Frankrike, Storbritannien och Nederländerna, har studerat de interna variationerna – alltså de temperaturskillnader som skapas på naturlig väg på vår planet. Dessa inre variationer är ofta svåra att förutsäga, men är dominerande på kort sikt.

Varmare än förväntat

Perioden 2018-2022 väntas att bli varmare än förväntat, med ökad sannolikhet för extrema temperaturer under vissa skeden, visar studien som publicerats av Nature Comunications och som TT rapporterar om.

”Denna varma period kommer tillfälligt förstärka de långsiktiga klimatförändringarna”, skriver huvudförfattaren Florian Sevellec, klimatforskare vid University of Brest i Frankrike.

Läs också: Sverige har fått en ny högsta topp

Variablerna kan svänga

En uppvärmning på grund av mänsklig påverkan har man länge kunnat uttyda. Det som är oförutsägbart är de naturliga variationerna från år till år. Dessa naturliga variabler kan svänga upp och ner, och påverkas inte av växthuseffekten (de processer som får energin att stanna inom atmosfären). De naturliga variationerna kan alltså i teorin gå tvärs emot den långsiktiga trenden, men bestämmer ändå temperaturer och nederbörd på årlig basis.

– Globalt jämnas det ut till en ökning på 0,02-0,05 grader, men det säger inget om hur klimatpåverkan blir i Sverige. Den här sommaren till exempel hade vi ju mycket kraftigare variationer med en medeltemperatur på upp till 2 grader varmare än normalt. Det som verkligen kan påverka våra temperaturer är andra processer som sker regionalt, säger Heiner Körnich, enhetschef på SMHI:s forskningsavdelning.

Läs också: Värmen påverkar jakten: ”Olämpligt att stöta viltet nu”

Osäkerhet i prognosen

Forskarnas studie utgår från den globala medeltemperaturen. SMHI:s Heiner Körnich menar att denna statiska metod är rimlig, men att ett medelvärde inte säger mycket om hur en varmare period skulle påverka olika delar av världen.

– Osäkerheten i prognosen är betydande. De använder bara en siffra och tar ingen hänsyn till klimatvariationerna i till exempel tropikerna och Stilla havet, som har stor påverkan på hur den vanliga medeltemperaturen svänger, säger Heiner Körnich.

Läs också: Torkan ger kraftiga prishöjningar på mat och dryck

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen