Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 april 2018

Forskare hittar metod att minska rädsla för björn

Genom att ta ut björnrädda människor i skog där det finns björn, har svenska forskare lyckats minska rädslan för dessa stora rovdjur.

FOTO: kenneth johansson

Svenska forskare har lyckats minska människors rädsla för björn, rapporterar Vetenskapsradion. Tricket är att öka kunskapen om hur björnar beter sig och var de rör sig.

– I de enkäter som gjorts så svarar över 40 procent att de är rädda för att röra sig i områden där björn finns och det är mycket, säger forskare Jens Frank vid Viltskadecenter på Sveriges Lantbruksuniversitet till Vetenskapsradion.

Läs också: 12 tips vid viltolycka

Rädsla hinder i vardagen

I ett samarbete mellan honom och miljöpsykolog Maria Johansson på Lunds universitet, bjöds ett trettiotal personer in. De uppgav själva att det var rädda för björn och att rädslan hindrade dem i vardagen och försämrade deras livskvalitet.

Forskarna undersökte en praktisk metod för att bli av med rädslan. Den bestod i att försökspersonerna fick gå med en guide ut och närma sig en sändarförsedd björn.

De fick också gå till platser där det tidigare rapporterats sändarförsedd björn samt besöka Orsa rovdjurspark och se björn som går i hägn.

Läs också: Hunden får inte släppas lös

Bäst att gå ut i skogen

Enligt Jens Frank var det turen ute i skogen när man närmade sig vilda björnar, som gav bäst resultat när det gällde att minska försökspersonernas rädsla.

Just terrängen som björnar rör sig i var en av de saker som gjorde störst intryck på deltagarna. Björnarna håller nämligen till i områden där det är väldigt slyigt och extremt tät vegetation och alltså inte i typiska bärplockarmarker, vilket förvånade många.

Guiden tipsade också om att låta ordentligt och inte smyga i skogen om man tror att björnen kan vara nära, samt att inte ha en hund lös. Enligt Vetenskapsradion (extern länk) är det nästan uteslutande smygande jägare med lös hund som drabbar samman med björn.

Läs också: Världens mest envisa eftersöksjägare?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen