Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 november 2016

Forskare varnar för vattenväxt som ”släcker allt liv”

Trevlig prydnadsväxt i trädgårdsdammen? Nej, vattencrassulan kväver allt liv om den får chansen. Nu hotar den att sprida sig även i Sverige.

I Storbritannien förbjöds vattencrassulan 2014, men då var redan det försent. Denna växt, som sprider sig väldigt lätt, fanns redan i dammar och andra vatten över nästan hela ögruppen.

Allt växtliv släcks ut

Ägare till trädgårdsdammar hade märkt att vattencrassula, eller sydfyrling som den även kallas i Sverige, helt tog över och började försöka rensa bort den. På så vis kom den ut i naturen och började sprida sig vilt.

– Den bildar ett totaltätt lock över vattnet. Allt växtliv därunder släcks ut och det går inte att få ned en groda ens. Hela ekosystemet förändras, säger Nils Carlsson, doktor i invasionsbiologi, till Land.

Han arbetar på länsstyrelsen i Skåne, där man nu för första gången upptäckt att vattencrassula spridit sig i Sverige och uppträder i vilt tillstånd.

– Det var ett tips från allmänheten om att växten finns i en dagvattendamm i Helsingborg. Nu ska vi schakta bort allt med grävskopa och gräva ner det. Sedan ska vi följa upp för att se om vi fått bort allt, säger Nils Carlsson.

Sprids i Danmark

Växten har börjat sprida sig i Danmark och Nils Carlsson är mycket oroad över att det ska bli likadant i Sverige. Han är också bekymrad över att vattencrassula ännu säljs som dammväxt i Sverige. Han avråder bestämt från att köpa och plantera den, och tycker att den som har växten bör ta bort den.

– Ta upp den och gräv ned den i trädgården. Transportera den inte, för då ökar risken att den sprids, säger Nils Carlsson, som ska arbeta för att få bort den från handeln.

– Det finns hopp. Vi kan ännu göra något åt vattencrassulan, säger han.

Han passar också på att varna för en annan främmande vattenväxt, den gula och näcksroslika växten sjögull. Den har redan spridit sig till många vatten i södra Sverige och ända upp till Mälaren. Sjögull kan täppa till allt vatten som är grundare än tre meter.

Sjögull
Sjögull må vara vacker, men den sprider sig lätt och kan omöjliggöra bad, fiske och båttrafik där den breder ut sig. Foto: IBL

– Då går det inte att bada, fiska eller ta sig fram med båt, säger Nils Carlsson.

Vattencrassula och sjögull

Vattencrassula, kallas också sydfyrling, säljs fortfarande i Sverige som prydnadsväxt för dammar. Dess vetenskapliga namn är crassula helmsii (gamla namnet är crassula recurva) och den kommer ursprungligen från Australien och Nya Zeeland.

Sjögull (nymphoides peltata) kommer ursprungligen från västra Sibirien och introducerades på 1800-talet som prydnadsväxt i Sverige. Flera länsstyrelser har börjat bekämpa växten.

OBS! Om du ser någon av dessa växter i vilt tillstånd, så rapportera till din länsstyrelse!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen