Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 maj 2018

Forskaren: Därför krymper glappet mellan hägg och syren

I år fanns det inte mycket mellan hägg och syren? Ingen vet säkert varför men troligtvis fick kylan i mars häggen att tveka.

 Är tiden ur led när hägg och syren blommar samtidigt?
Är tiden ur led när hägg och syren blommar samtidigt? FOTO: Istock

I vanliga fall brukar man yxa till och säga att det skiljer två veckor mellan hägg och syren men riktigt så enkelt är det inte. Uttrycket sägs komma från en skomakare som satte upp en skylt på dörren där det stod ”Stängt mellan hägg och syren.”

Uttrycket har fastnat och med det en känsla av att det ska vara ett rejält glapp mellan växternas blomning. Sanningen är att mellanrummet mellan häggens blomstart och syrenens varierar starkt mellan åren.

Läs också: SLU: Årets vår den senaste på 100 år

Ljus och värme

Enligt Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska Fenologinätverket vid Sveriges Lantbruksuniversitet, vet forskarna inte tillräckligt om de båda växternas startmekanismer för att beskriva hur det går till exakt.

– Vi vet att växter har åtminstone två olika sätt att förstå när det är vår och dags att sätta i gång. Det finns säkert fler men ljus och värme är två starka faktorer.

Växtens triggerpunkt

Kjell beskriver det som en tvåstegsraket. Först ska växten väckas från vintervilan, innan det har hänt bryr den sig inte om någonting alls.

– Varje växt har sin egen triggerpunkt när dagens längd gör att den får tillräckligt med ljus för att bryta vintervilan. När det väl är gjort kommer värmen in, förklarar Kjell.

Man kan se det som om värmen finns i en vattenkanna. Varje dygn hälls en viss mängd värme på plantan och till slut har den fått så många dygnsgrader just den plantan behöver för att sätta i gång.

Olika triggerpunkt

Syrenen har sitt mått på hur många grader den behöver, häggen sitt.

Så om häggens triggerpunkt för att bryta vintervilan statistiskt sett ligger två veckor före syrenen är Kjells gissning att årets kalla förvår har fått häggen att stanna upp.

– De kan vara så att den vaknade till men att det just då inte fanns någon värme som kunde dra igång processen. Under tiden vaknade syrenen också upp och när värmen väl kom blev avståndet mellan dem kortare än vanligt.

En tillfällig samblomning

Även om det känns som en samtidig blomexplosion just i år är mellanrummet inte borta.

– I år står häggen i full blomning medan syrenen just har börjat, konstaterar Kjell.

Läs också: Smart trick: Så håller syrenbuketten längre

Samla statistik

Mer statistik och forskning behövs för att reda ut alla mekanismer. Svenska Fenologinätverket engagerar både privatpersoner och forskare som samlar in data om olika vår- och hösttecken.

Statistiken behövs bland annat för att hålla koll på hur klimatet påverkar växterna i framtiden. Enligt Kjell Bolmgren förväntas klimatförändringarna påverka de tidigaste vårväxterna mest i framtiden, till exempel vitsippor.

– Än kan man inte säga att häggen och syrenen påverkats av det. Men om jag skulle ge mig ut riktigt på hal is och gissa tror jag att skomakaren kommer att få en lite längre semester om vi kommer tillbaka och tittar på skillnaden om 50 år.

Läs också: Lär av täljarmästaren: Gör en borste helt av hägg

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen